Márki-Zay Péter megpróbálta leváltatni alpolgármesterét, végül a feladatait tudta elvonni

Márki-Zay Péter megpróbálta leváltatni alpolgármesterét, végül a feladatait tudta elvonni

Márki-Zay Péter és Kis Andrea (jobbra) a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2022. április 28-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A polgármesteri hivatalban és a hódmezővásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültséggel indokolta Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület), hogy csütörtökön javaslatot tett Kis Andrea MSZP-s főállású alpolgármester leváltására, majd miután az indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, elvonta a politikus feladatköreit.

Márki-Zay Péter közleménye szerint azért kezdeményezte Kis Andrea alpolgármesteri megbízásának visszavonására és Gyöngyösi Ferenc (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) alpolgármesteri kinevezését, mert a ciklus hátralévő részéhez személyváltoztatásokra van szükség a hivatal vezetésében.

A polgármester kifejtette, ezt a lépést a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség indokolta, de a közös választási siker érdekében a döntést április 3-a utánra halasztották. Úgy fogalmazott, Kis Andrea pártjának, az MSZP-nek az indítványhoz semmi köze, a kormányzati visszaélések elleni küzdelem továbbra is közös cél.

Miután az alpolgármester visszahívására tett indítvány nem kapta meg a szükséges minősített többséget, Márki-Zay Péter – hangsúlyozva, hogy nem politikai, hanem munkáltatói döntést hozott – törvény adta jogkörével élve teljeskörűen megvonta Kis Andreától alpolgármesteri feladatait. A polgármester közölte, a döntéstől függetlenül Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében.

Márki-Zay Péter leszögezte, a következő két és fél évben a vásárhelyieknek tett választási ígéretei betartására fog törekedni, amihez hivatali beosztástól függetlenül továbbra is mindenkinek a segítségére számít. 

Csütörtök este mindenféle magyarázat nélkül még egy mondatot posztolt a Facebookon Márki-Zay Péter, ami kapcsolódhat a döntéséhez: „Az ember soha nem attól válik meg, aki támogatja, hanem aki sorozatban hátba szúrja.”

A Fidesz-KDNP képviselői a közgyűlésen kivonultak a napirend tárgyalásáról, és a titkos szavazáson sem vettek részt. Cseri Tamás (Fidesz–KDNP) ezt azzal indokolta, a városvezetés „egymás közti leszámolásában” nem kívánnak részt venni.

(MTI)