Maruzsa Zoltán: „A diákok érettségizni akarnak” – videóval

Maruzsa Zoltán: „A diákok érettségizni akarnak” – videóval

Maruzsa Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. április 9-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy Facebook-videóban jelentette be, hogy nem halasztják el a május 4. és 21. közé kiírt érettségi időszakot. Korábban ez azért vált kérdésessé, mert kiderült, hogy a kormány épp május 3-ára várja a járvány magyarországi tetőzését.

Mint felidézte: az oktatási akciócsoport április 9-én tette meg javaslatát az érettségi lebonyolításának módjára, amelyet a kormány április 15-én fogadott el. A döntés értelmében az idén írásbeli érettségi vizsgákat tartanak: a személyes kontaktusok számának minimalizálásával és a megfelelő védőeszközök biztosításával biztonságosan lehet lebonyolítani az érettségit.

Maruzsa elmondta, hogy egyeztetett a Nemzeti Pedagógus Karral, a Pedagógusok Szakszervezetével, az Oktatási Hivatallal, a Klebelsberg Központtal és az országos tiszti főorvossal is. Külön kiemelte az Országos Diáktanáccsal folytatott online találkozót, ahol 19 résztvevőből 17 az érettségi május eleji kezdésére szavazott. „A diákok érettségizni akarnak” – fogalmazott az államtitkár.

Security Check Required

null

Hozzátette, csütörtökön egy tudományos konferencián is feltette a kérdést az ország legnevesebb járványügyi szakértőinek, akik úgy válaszoltak, hogy az érettségit meg lehet, és meg is kell tartani. „A fentieket összefoglalva, én jelenleg nem látok arra indokot, hogy az érettségit elhalasszuk ” – mondta az államtitkár.