Számítógépes játékot nézhettek ukrán drónfelvételnek a Heti Naplóban

Számítógépes játékot nézhettek ukrán drónfelvételnek a Heti Naplóban

Fotó: Sváby András Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrán harcászati drónfelvételnek néztek egy számítógépes játékot az ATV Heti Napló című műsorában. A Mandiner szerint feltehetően az ARMA 3 nevű játékból származik az a részlet, amelyet múlt vasárnap bemutatott Sváby András, Rácz András külpolitikai szakértővel elemezve a látottakat. A hasonlóságot több kommentelő is szóvá tette, a Mandinernek pedig az esport1.hu munkatársa, Szikora Márk beszélt arról, hogy a számítógépes programból származhat a felvétel, nem pedig egy Bayraktar TB2-es drónról. Sváby a műsorban hosszan részletezte, milyen alapossággal találják el az általa Bayraktannak nevezett drónról az orosz tankokat. „Elképesztő pontossággal lövik ki ezeket a harckocsikat, utána azt is lehet látni, hogy a menekülő orosz katonákat is gyakorlatilag leszedik. Különben megrázó ez a felvétel, attól függetlenül, hogy az ember most melyik oldalnak szurkol, vagy melyik oldalnak drukkol, hiszen itt emberek vannak, emberek halnak meg” – tette hozzá a műsorban Sváby.

Sváby a Media1-nek azt mondta, a műsorban is csupán arról beszélt, hogy nagy valószínűséggel hitelesek a videók, de azt nem tudták igazolni. Hozzátette, bár igyekeztek meggyőződni a hitelességről, de a friss információk birtokában elnézést kér, ha valakit megtévesztettek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője, Rácz András a Mandinernek azt válaszolta, semmiféle tapasztalata nincs ilyen játékokat illetően, és a négy vizsgált felvételből a harmadikat és negyediket találta érdekesnek. „Harmadrészt, őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval. Ilyen szempontból kétségtelen tény, hogy sajnos felületes voltam, mert nem vettem észre, hogy az első videó nem valódi, hanem – amint arra utólag kommentelők hívták fel a figyelmemet – egy számítógépes játékból származik. A saját hibámat tehát természetesen elismerem. Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni. A tanulságokat mindenesetre levontam” – fűzte hozzá Rácz András.

A Media1 kereste az ATV sajtósát is, aki a csatorna nevében szintén elnézést kért a tévedésért.