Medián: az ellenzéki szavazók harmada sem bízik a kormányváltásban

Medián: az ellenzéki szavazók harmada sem bízik a kormányváltásban

Az ellenzéki pártok vezetői

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki szavazók harmada sem gondolja úgy, hogy a jövő tavaszi választáson győzhet a Márki-Zay Péter vezette ellenzék – derül ki a Hvg360-on megjelent elemzésből, melynek alapját a Medián közvélemény-kutatása adta.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 91 százaléka arra számít, hogy a kormánypártoké lesz tavasszal a győzelem, míg az ellenzéki lista szavazói kevésbé biztosak a sikerben, 54 százalékuk számít kormányváltásra, míg 32 százalékuk a Fidesz-KDNP győzelmére.

A Mi Hazánk szavazóinak 84, a Kétfarkú Kutyapárt híveinek 53 százaléka számít arra, hogy a jelenlegi kormánypártok alakíthatnak kormányt a tavaszi választások után.

A Medián felmérése szerint egyébiránt az ellenzéki összefogás belátható távolságon belül van a jelenlegi kormánypártok között. A szavazókorú népesség körében a Fidesz-KDNP 39, az ellenzéki összefogás 34 százalékon áll, míg a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk is egyaránt 7 százalékon. A választani tudók körében 45, illetve 40 százalékot tudhat magáénak a kormányoldal és az egyesült ellenzék, a Mi Hazánk 8, a Kutyapárt 7 százalékon áll.

A választani tudó biztos szavazók esetében pedig egy százalékponttal vezet az ellenzék, amely a szavazatok 45 százalékára számíthat, szemben a Fidesz-KDNP 44 százalékával. A Mi Hazánk 5, a Kétfarkú Kutyapárt 6 százalékon áll, azaz mindkét tömörülés bejutna a parlamentbe.

Mint a Hvg360 elemzése a Medián adatai kapcsán megjegyzi, egyre világosabban látszik, hogy az Orbán-kormány ellen összefogó pártok nem pusztán eltűntek a váratlanul magas részvételt hozó, az ellenzéket évek óta először kezdeményező szerepben láttató előválasztás után. „Hetek óta zajlik a vita a kampány egységes arculatáról, a plakátokon használt színekről és jelszavakról, Ez pedig blokkolja, hogy a pártok elkezdjék egyéni jelöltjeik felépítését az áprilisi megmérettetés előtt” – írják, hangsúlyozva: a jelek szerint a legelső lépést nem tudták még megtenni, vagyis kibékülni a miniszterelnök-jelölti verseny végeredményével. Eközben pedig Márki-Zay Péter is követ el taktikai hibákat, hiszen a hírek szerint az ellenzék egyesítése helyett érvényesíteni próbálja a győzelméből fakadó erőfölényét. Saját párt, saját frakció, a fontos döntéseknél vétójog – ez a hódmezővásárhelyi polgármester néhány követelése, amelyek viszont borítják az amúgy is labilis hatpárti egyezség eddigi erőviszonyait.