Médiatanács: Nem ütközött törvénybe Pálffy István pedofilokat mentegető megjegyzése

Médiatanács: Nem ütközött törvénybe Pálffy István pedofilokat mentegető megjegyzése

Pálffy István a HírTV műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sértette meg a médiatörvényt Pálffy István műsorvezető (egykori KDNP-s országgyűlési képviselő, majd dublini nagykövet), amikor a kiskorúak szexuális kizsákmányolóinak türelmet kért – derült ki a Médiatanács leveléből, amelyet a Média1 szakportálnak küldtek.

A Média1 felidézte: augusztus 21-én a HírTV Napi Aktuális című műsorának műsorvezetőjeként Pálffy István a pedofilokat mentegető kijelentéseket tett, „türelmet kért nekik” a Márki-Zay Péterrel készült interjújában. A televízió csak egy nappal később reagált a kialakult botrányra, ekkor viszont rendkívüli közleményt olvastak be, amelyben tudatták, hogy megváltak Pálffytól és elhatárolódtak a kiskorúak szexuális kizsákmányolóit mentegető kijelentéstől.

Szalay Dániel, a portál tulajdonosa és főszerkesztője magánszemélyként fordult a Médiatanácshoz, miután a Koltay András vezette testület nem válaszolta meg a portál megkeresését. Az elektronikus úton kezdeményezett eljárásban – amilyet bármelyik állampolgár indíthat – Szalay arról érdeklődött, hogy nem ütközött-e a médiatörvénybe a pedofíliát, azaz egy súlyos bűncselekményt mentegető ominózus adás. Többek között arra hivatkozott, hogy a tartalom szorongást kelthetett például a kiskorú nézőkben, illetve veszélyeztethette a kiskorúak jellemfejlődését, hiszen káros társadalmi mintát mutatott be jónak. A Médiatanács 6 oldalas hivatalos levelet küldött válaszként, amelyben azt írták: az adás nem sértette meg a médiatörvényt, bár a levélben az áll, a grémium szerint sem elfogadható, amiket Pálffy mondott.

Ami a műsorszám korhatári besorolását illeti, kifejtették, hogy a Napi aktuális úgynevezett politikai tájékoztató műsorszám kategóriájába sorolandó, ezért nem vonatkozik rá a korhatár-besorolási kötelezettség, tehát nem indokolt ezt a kérdést vizsgálni. Ezen kívül gyűlöletbeszédet sem tartalmazott, és nem sértette mások emberi méltóságát. Hozzátették azt is: a médiaszolgáltató előzetesen nem is készülhetett fel arra, hogy a műsorszámban esetlegesen a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom kerül bemutatásra, utána viszont elhatárolódott a tartalomtól.