Megjelent a koronavírus szennyvíz-statisztikája, de a heti adatközlés egyelőre elmaradt

Megjelent a koronavírus szennyvíz-statisztikája, de a heti adatközlés egyelőre elmaradt

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Markánsan csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján. A honlapjukon azt írták: a 18. héten az országos átlagot tekintve jelentős csökkenést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A városok döntő többségében – 16 mintavételi helyen – csökkenő tendencia jellemző, míg Békéscsabán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán stagnálás tapasztalható. Emelkedés egyedül Szekszárd esetében figyelhető meg.

A tájékoztatás szerint a mért koncentráció 13 városban a mérsékelt, 9 településen az emelkedett kategóriába esik.

Ugyanakkor a koronavirus.gov.hu kormányzati portál kedd délig sem közölte az ígért heti koronavírus-statisztikát. Május 2-án még a következő szöveggel rakta ki a hivatalos honlap a napi adatokat: „a kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz, legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat”.

Ebből nem derül ki, hogy a heti adat egy kumulált számot vagy napokra bontott számokat jelent majd, mint ahogyan az sem, hogy a héten mikor és mely napok statisztikáit közlik majd.