Mégsem lesz Orbán-propaganda a Balaton Soundon

Mégsem lesz Orbán-propaganda a Balaton Soundon

(Fotó: Magyar Hang/Balogh Roland)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hallanak többet Orbán Viktor-szónoklatot sem a Balaton Soundon, sem a Szigeten a fesztiválozók, mondta az Indexnek a Sziget sajtófőnöke. Vető Viktóriát azért kereste meg a lap, mert a Balaton Sound első napján mégsem csendültek fel Orbán Viktor egykori beszédének hangjai, noha néhány nappal korábban még úgy volt, hogy a Terror Háza által készített spotot a Volt fesztivál után ott is leadják.

A fesztiválozók a Balaton Sound első napján a Máltai Szeretetszolgálat alapítójának, Kozma Imre klipjét láthatták a kivetítőkön. Kozma Imre atya arról beszélt, hogy nincs még egy olyan nemzet, amelynek tagjai ilyen önzetlenül segítenének a másikon. A nagyjából fél perces klipben 1989 környéki, archív fotók tűntek fel, végül pedig megjelent egy idézet, miszerint „Magyarországnak van a legnagyobb szíve”.

A klipet az Index stábja egyszer látta a Soundon, egyszer pedig a szlogen tűnt fel a kivetítőkön. Jóval többször ment le az Orbán Ráhelhez köthető Magyar Turisztikai Ügynökség imázsklipje. Az MTÜ reklámját összesen 8-10 alkalommal vetítették a koncertek szüneteiben.

A botrány alapja az volt, hogy a Volt fesztiválon többször is leadták a Terror Háza által készített rendszerváltós emlékvideót Orbán Viktor beszédével. A klipben az ifjú Orbán Viktor követeli a szovjet hadsereg kivonulását Nagy Imre 1989-es újratemetésén. A videót sokan tartják történelemhamisítónak, mivel azt a képzetet kelti, hogy a szovjetek kivonulása az akkor 26 éves Orbán érdeme, noha előtte három hónappal erről már megállapodott Németh Miklós kormányfő Moszkvával, csak a szovjet fél annak titokban tartását kérte.

Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti beszéde többször is felhangzott Volt fesztivál koncertjei közt, ami sok bulizónál kiverte a biztosítékot. A felháborodás után Kádár Tamás, a Volt fesztivált is szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. vezetője a Hvg.hu-nak azt mondta: szerinte nem annyira vészes a videó, túlzottnak érzi a reakciókat. Arról is beszélt, hogy a Balaton Soundon is lemegy majd ugyanez a szpot, a Szigeten azonban másképpen – egy fotókiállítással – emlékeznek a rendszerváltás évfordulójára. A Sound második napján a sajtófőnök azonban már azt mondta az Indexnek, hogy mivel időközben elkészült az emlékvideó második része Kozma atyával, nem is adják többet az Orbános filmet.