Megszólalt a honvédelmi tárca: a Dél-Libanonban szolgáló magyar katonákat nem érte támadás

Megszólalt a honvédelmi tárca: a Dél-Libanonban szolgáló magyar katonákat nem érte támadás

Izraeli katonák páncélozott csapatszállító járművel a libanoni határ térségében, Észak-Izraelben 2023. október 16-án (Fotó: MTI/EPA/Ajal Margolin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli konfliktus miatt a dél-libanoni ENSZ-misszióban szolgáló magyar katonákat nem érte közvetlen támadás – közölte az Atv.hu kérdésére a honvédelmi tárca sajtóosztálya. Mint hozzátették: „Amennyiben szükséges, haladéktalanul intézkedünk hazahozatalukról”.

A Honvedelem.hu számolt be róla korábban, hogy 16 magyar katona teljesít szolgálatot a libanoni-izraeli határ közelében, az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójában egy ír-lengyel zászlóalj lengyel századának lengyel-magyar szakaszában. Korábban a Hvg.hu idézte az ír sajtót, amely arról írt, hogy október 22-én a Dél-Libanonban szolgáló katonáknak óvóhelyre kellett vonulniuk az izraeli légicsapások miatt.

Az ATV ezért kereste meg a honvédelmi tárcát kérdéseivel, miszerint megerősítik-e, hogy október 22-én óvóhelyre kellett vonulni a magyar honvédeknek az izraeli légicsapások miatt, és hogy a misszióban szolgálatot teljesítő katonák valamennyien megőrizték-e testi épségüket.  A Honvédelmi Minisztérium Sajtóosztálya azt közölte: „Az izraeli konfliktus miatt a dél-libanoni ENSZ-misszióban szolgáló magyar katonákat nem érte közvetlen támadás. A helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, amennyiben szükséges, haladéktalanul intézkedünk hazahozatalukról”. A Dél-Libanonban szolgálatot teljesítő magyar katonák feladata a megfigyelés, a járőrözés, az együttműködés a libanoni hadsereggel.