Megszüntetnék a Nemzeti alaptantervet

Megszüntetnék a Nemzeti alaptantervet

(Fotó: Thought Catalog/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világnézetileg sok minden választja el egymástól az ellenzéki térfél pártjait – nem véletlenül lángolnak fel újra és újra az együttműködéssel kapcsolatos viták. Nemrég indult sorozatunkban annak járunk utána, hogy az egyes szakterületek kapcsán mennyi az eltérő és mennyi a közös pont. Már ha vannak egyáltalán kiforrott tervek. Ezúttal az örök slágertéma, az oktatás volt fókuszban.

A nemrég nyilvánosságra hozott Nemzeti alaptanterv (Nat) újra felszínre hozta a vitákat arról, mit is kellene tanítani a gyerekeknek, de az ellenzéki pártok – ha döntési helyzetben lennének – nem valószínű, hogy megtartanák ezt a fajta keretrendszert. Legalábbis többségük másban gondolkozik.

(...)

Egészen hasonlóan vélekednek az ellenzék erői arról is, hogy nem az állam feladata lenne az iskolák fenntartása, hanem – költségvetési forrással természetesen – alsóbb szintre kellene delegálni. (...) Az ingyenes tankönyvellátást és az ingyenes étkezést minden párt megtartaná a jövőben is, de persze változtatnának a jelenlegi rendszeren. Ez utóbbi főként az étkezésre vonatkozna, a DK egy újfajta családsegítő rendszeren keresztül nyújtott komplex támogatási rendszerrel egészítené ki a jelenlegi gyakorlatot, a Jobbik bővítené a kedvezményezetti kört, az MSZP pedig a rászorulók számára tanítási szünet idején is megteremtené ezt a lehetőséget.

Mit tervez az ellenzék az egészségügyben? | Magyar Hang

(...)

A szegregáció kérdése is megkerülhetetlen, főként, ami különösen egyes vidéki iskolákban jelent komoly problémát. A Jobbik vetette csak fel, hogy ebben a társadalomnak is van felelőssége, hiszen ha egy szülő azt látja, hogy gyermeke valahol nem a legjobbat kapja, akkor – élve a szabad iskolaválasztás lehetőségével – máshová fogja beíratni. Mindezt az MSZP csak azzal intézte el, hogy el kell oszlatni azokat a tévhiteket, amelyek a szegregációhoz és az integrációhoz kapcsolódnak.

Hogyan váltanák ki az ellenzéki pártok a Nat-ot? Mekkora szerepük lenne az iskoláknak abban, hogy mit tanuljanak a gyerekek? Mennyivel és milyen ütemben kellene emelni a pedagógusok bérét? Mit gondolnak a pártok a szegregációról? A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb, február 28-án megjelenő 2020/9. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/9. számban? Itt megnézheti!