Megújulást követelnek: Életigenlő társadalomért és gazdaságért indítottak petíciót a természetvédők

Megújulást követelnek: Életigenlő társadalomért és gazdaságért indítottak petíciót a természetvédők

Fotó: Dévényi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száz közéleti személy támogatásával a Magyar Természetvédők Szövetsége aláírásgyűjtést indított az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében. Az aláírók gyökeres változásokat szorgalmaznak a koronavírus utáni időkreadta hírül honlapján a szervezet.

Éger Ákos, az aláírásgyűjtést elindító Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány – véleményük szerint – rámutatott globalizált életünk fenntarthatatlanságára.

A petícióhoz csatlakozók a társadalom széles rétegeit reprezentálják: köztük vannak a tudományos élet képviselői, mint Báldi András ökológus, Bándi Gyula jogtudós, Baritz Laura Sarolta OP valamint Köves Alexandra közgazdászok, Náray-Szabó Gábor akadémikus és Zlinszky János biológus. Egyházi vezetők, mint Fabiny Tamás evangélikus és Székely János katolikus püspökök is aláírták a petíciót. A művészek közül Döbrösi Laura színész és Kollár-Klemencz László zenész, az önkormányzati vezetők közül Laki György polgármester, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke is támogatja a petíciót. Mellettük civil szakértők, mint Gyulai Iván ökológus, Győri-Dani Lajos szociális szakember, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány és Sipos Katalin, a WWF Magyarország vezetője, valamint közéleti személyiségek, mint Lányi András író és Schiffer András ügyvéd is megtalálhatók az aláírók között.

A problémák okait a Magyar Természetvédők Szövetsége abban látja, hogy túl sok erőforrást vettünk el a természettől, közösségeinket alárendeltük egy életidegen gazdaságnak, a kényelmünkre és az anyagi fogyasztásunkra koncentráltunk, önhitté váltunk – azt gondoltuk, a hozzáállásunk okozta problémákat a tudomány és a technika meg fogja oldani.

Ahogy a fenntarthatóság sem egy-egy szakterület ügye, úgy az érte való cselekvés sem egy-egy társadalmi szereplő feladata: az aláírók szerint gyökeresen kell változtatnunk, és a változásnak minden szintre ki kell terjednie, az egyéni, a közösségi és az állami, gazdasági döntések szintjére is. A petíciót aláírók vállalásokat tesznek egyéni életükben és mint a helyi közösségek tagjai, illetve elvárásokat fogalmaznak meg a döntéshozók felé négy területen.

A petíció pontjai a természeti erőforrások fenntartható használatára, globalizáció helyett lokalizációra, a vállalatok és a bankok túlzott befolyásának csökkentésére és elszámoltathatóságuk növelésére, a családi és közösségi gazdálkodás előtérbe helyezésére, valamint a gondolkodás és az erkölcs megújulására szólít fel: utóbbi alatt többek között azt értik, hogy a boldogságot a kényelem és a fogyasztás helyett a szeretetben és az igazságosságban keressük, a politika és a gazdaság pedig az erkölcsre, az igazmondásra és az együttműködésre épüljön.

A petíciót a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján lehet aláírni.