Merkely Béla: Négymillió magyar már áteshetett a fertőzésen

Merkely Béla: Négymillió magyar már áteshetett a fertőzésen

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag fiolájával a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négymillió magyar már átesett a fertőzésen – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az Európa Pont beszélgetésén, melyről az Index tudósított. Szerinte ugyanis a hivatalosan igazolt napi fertőzésszámnál 6-7-szer többen kapják el a koronavírust naponta.

Merkely Béla Marofka Ferenccel, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának tisztviselőjével beszélgetett.

Merkely azt is elmondta, hogy a SOTE orvosai 100 százalékban beoltatták magukat, míg a szakdolgozók 92 százalékban tettek ugyanígy. Hozzátette: ez azért fontos, mert akik nem oltatják be magukat, előbb vagy utóbb meg fogják kapni a fertőzést. Szerinte azoknak, akik kaptak oltást vagy átestek a betegségen, meg kell adni a részleges szabadságot a korlátozások nélküli mozgásra. Azt is mondta, hogy a fertőzés szezonalitása és az egyre növekvő vakcinálás miatt nyárra már sokkal jobb lesz a helyzet.

Marofka Ferenc úgy látta, az év második felében már lehet utazást tervezni Európában.

Miközben Merkely Béla és a virológusok hónapok óta hangsúlyozzák, hogy a fertőzésen átesettek valós száma a többszöröse lehet a hivatalos adatnak, a kormány az utóbbi időben már csak a hivatalos számokról beszél. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök este beszélt a köztévében, azt mondta, hogy március elejére már egymillió védett ember lehet, aki vagy oltást kapott, vagy már átesett a fertőzésen.