Milliósak is lehetnek a polgármesterek végkielégítései

Milliósak is lehetnek a polgármesterek végkielégítései

A Belügyminisztérium központi épülete Budapesten, a József Attila utca és a Széchenyi tér sarkán (Fotó: VinceB/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több százezer, esetenként több millió forinttal a zsebükben távozhatnak az őszi önkormányzati választásokon elbukó jelenlegi polgármesterek – írta az Mfor.hu. A portál a végkielégítésekről a Belügyminisztériumtól érdeklődött, ahonnan azt írták, hogy a főállású polgármesteri tisztséget legalább két évig betöltő, az új polgármester megválasztása miatt távozó településvezetők háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítésre jogosultak. Ezt a képviselő-testület további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészítheti.

A lap emlékeztet rá, hogy 2014-ben a Fidesz-KDNP éppen az őszi önkormányzati választások előtt szabta át a településvezetők bértábláját. Az önkormányzati törvény módosítása szerint az 500 fő alatti települések újonnan megválasztott vezetői mindössze havi bruttó 149 800 forintot vihettek haza. 2016-ban aztán Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára módosították a törvényt. Kósa Lajos a különböző ágazati béremelésekkel indokolta a módosítást, mondván sok helyen a közszférában dolgozók illetménye magasabb, mint a település első emberéé. Az új szabályok jócskán meglódították a településvezetők bérét – idézte fel az Mfor. Míg korábban a helyettes államtitkárok illetményéhez igazították a polgármesteri javadalmakat, az új számítások már az államtitkári alapbérről indultak.

Trükkösen emelte harminc százalékkal az államtitkárok fizetését a kormány | Magyar Hang

Furmányos jogászkodással gondoskodott a Fidesz arról, hogy miközben az államtitkárok fizetését növelik, a polgármesterekét ne kelljen. A miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét, és mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet - derül ki a nyilvános adatokból.

Tavaly novemberben jött a következő fordulat. A Fidesz ugyanis egyszerűen kijátszotta a törvényt – írtuk meg akkor. Az államtitkárok bérét ezúttal nem központilag emelték, hanem a miniszterek saját hatáskörben döntöttek az emelésről.