Minő meglepő, a Figyelő szerint Szijjártó Péter volt az év embere

Minő meglepő, a Figyelő szerint Szijjártó Péter volt az év embere

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter külgazdasági évértékelő sajtótájékoztatót tart a minisztériumban 2019. január 3-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Pétert választotta a 2018-as Év emberének a Figyelő szerkesztősége. „A külgazdasági és külügyminiszter ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere, a magyar modell a világ számára is érthetővé vált, ráadásul egyre többen csatlakoznak a magyar állásponthoz” – írja indoklásában a nemrég a nagy kormányközeli médiakonglomerátumhoz, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz csatlakozó hetilap.

Az előtte Schmidt Mária (és részben fia, az LMP-s politikus, Ungár Péter) családi vállakozásában működtetett lap szerint „a 2010 és 2014 között megteremtett politikai és gazdasági stabilitásnak köszönhetően” a második kétharmad után hivatalba lépő Szijjártónak „lehetőség nyílt arra, hogy Magyarország politikai mozgástere nemzetközi szinten is növekedjen, a magyar modellt érő nemzetközi kritikákra határozottan és erőteljesen reagáljon.” Mint írják, erdeményeit „mi sem példázza jobban, hogy 2018-ban a külgazdaság területén rekordokat döntött Magyarország, az elmúlt év volt minden idők legsikeresebb éve a befektetés-ösztönzés szempontjából, soha ennyi és soha ilyen nagy értékű beruházás nem érkezett Magyarországra.”

S hogy idén se maradjunk forradalmi hevület nélkül, a lap 2019-re vonatkozóan pedig megjegyzi: 2019 „minden bizonnyal újabb külpolitikai csatározásokat hoz, az európai parlamenti választást követően pedig hazánknak és szövetségeseinek kiemelt szerepe lesz az átalakuló brüsszeli politikában, amelyhez elengedhetetlen az eddigi külpolitikai irányvonal folytatása.”