Mire kapott 6 milliárdot a „napirenden sem lévő” Fudan alapítványa?

Mire kapott 6 milliárdot a „napirenden sem lévő” Fudan alapítványa?

Vörös csillag a Fidesz-székházon 2021. április 24-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tompos Márton, a Momentum Mozgalom parlamenti frakcióvezető-helyettese egy Facebookon közzétett videóban számolt be újabb részletekről a Fudan Alapítvány kapcsán. Kiderült, hogy a törvényben előírt ingatlanjait nem kapták meg, de 6 milliárd közpénzt igen, annak ellenére, hogy a kormány szerint nincs napirenden a projekt.

„Van tehát egy alapítvány, amely a törvényben előírt ingatlanokat nem kapta meg, ahhoz a nem létező egyetemhez, amelynek az üzemeltetésére létrejött, de extra 6 milliárdot igen, attól a kormánytól, amely szerint a projekt nincs napirenden” – mondta Tompos Márton és hozzátette, hogy eredetileg tavaly decemberig kellett volna a tevékenységükről az Országgyűlésnek beszámolniuk, de ennek határidejét – 2 héttel az időpont előtt – megváltoztatták 2024 júniusára.

A Momentum politikusa az alapítványtól megkérdezte, hogy milyen szolgáltatásokat vettek igénybe; hogy miből van több százmillió forint kamatbevételük, illletve, hogy mit szólnak Gulyás Gergely azon kijelentéséhez, hogy nincsenek napirenden. „A Mandiner is megkérdezte gyakorlatilag pontosan ugyanezeket, és nekik elmondták, hogy az alapítvány még 2021 decemberében a nagyszabású tervek előkészítéséhez forrásokat is kapott, de ezt lekötötték, hogy megőrizzék az értékét, plusz a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok 50 százalékkal kevesebb tiszteletdíjat kapnak, egyébként meg a beruházás helyett jelenleg az egyetemi curriculumra, illetve az akadémiai fejlesztésre fókuszálnak” – mondta Tompos Márton, kiemelve, hogy nem érti, neki miért nem válaszoltak.