Most először több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

Most először több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány kezdete óta a szombati az első nap, amikor már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött – hangzott el az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 1576 betegről tudni, míg 1655-en felgyógyultak már a betegségből.

Security Check Required

Németh Szilárd is részt vett szombaton az operatív törzs tájékoztatóján és arról beszélt, hogy „honvédeink példamutatóan szolgálják a hazát”. Mint mondta, abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, nélkülözhetetlen szerepe volt a Magyar Honvédségnek is.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára beszámolt arról, hogy 99 idősotthont fertőtlenítettek a katonák, 51 kórházparancsnok van a kórházak élén és a honvédelmi irányító törzsek is megjelentek 100-nál is több létfontosságú vállalatnál. A honvédség a munkahelyteremtésben is részt vesz: speciális önkéntes tartalékos szolgálatra várják azokat, akik elveszítették a munkájukat, 18 és 55 év között vannak, illetve vállalnak egy 6 hónapos kiképzést. A kiképzés – többek között – alaki, harcászati, híradós és lőkiképzésből áll napi nyolc órában, ezért havi bruttó 161 ezer forintnyi illetmény jár.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy most először a gyógyultak száma meghaladja az aktív fertőzöttekét.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a terápiás módszerekről beszélt, rendkívül hasznosnak nevezve például a plazmakezelést. Emellett már itthon is elérhető egy korábban Japánban törzskönyvezett influenza elleni készítmény, ez úgy tűnik, hogy a közepesen súlyos betegeknek segíthet. Jó hírnek nevezte, hogy az állatkísérletek szerint egy megfertőzött majd meggyógyult majom nagyon nehezen betegedett meg újra. Jelenleg egyébként háromféle oltóanyag kísérlete zajlik.

A szakember – úgy fogalmazott – bízik benne, hogy nyáron mindenki el tud menni nyaralni, ha nem is külföldre, de belföldre. Még akkor is, ha kicsit szokatlan lesz a másfél méteres védőtávolság betartása.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A jelenleg lélegeztetőgépre szoruló 21 páciens kapcsán Szlávik János arról beszélt, hogy 80-90 százalékban idős, egyéb krónikus problémákkal küzdő betegek kerülnek lélegeztetőgépre. Nagyon ritka, hogy fiatalabbakkal történik ez, esetükben – akár több hét lélegeztetés után – a gyógyulás valószínű.
  • Azok a gyerekek, akik valamilyen krónikus légzőszervi betegségben szenvednek – például asztmában –, jobb ha otthon maradnak és nem mennek óvodába, bölcsődébe.
  • A külföldről hazatérő magyarok esetében a karatén szabályai nem változtak: aki hazatér, 14 nap hatósági házi karanténba kell vonulnia. Vannak azonban könnyítések a szomszédos országok egy részénél, például Ausztriából egy négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel nem kell ezt tenni.
  • Ismert már, hogy a koronavírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem apró vérrögök is keletkezhetnek, amelyek eljutnak az agyba vagy bárhová a testbe.