Most sem akarja a Fidesz a svédek NATO-csatlakozását

Most sem akarja a Fidesz a svédek NATO-csatlakozását

Kocsis Máté, a Fidesz (j) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében az esztergomi Kapcsolatok Házában 2023. szeptember 21-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített „hazug filmmel” kapcsolatban – közölte esztergomi sajtótájékoztatóján Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus elmondta azt is, hogy megfogadták Gulyás Gergely javaslatát, és a két frakció az esztergomi ülésem megtekintette az említett videót. Ebben Kocsis szerint „döbbenetes hazugságok” hangzanak el, ráadásul Gulyás Mártonnal, a „legismertebb baloldali aktivistával” készítették, arról pedig elfelejtették tájékoztatni a nézőket, hogy ő a jelenlegi kormánypártok politikai ellenfele. (Az EU és a demokrácia című svéd oktatóvideó a Partizánból ismert Gulyás Márton megszólalásával indul, és arról beszél benne, hogy Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassan megszűnt).

„Értetlenül állunk az előtt, hogyan gondolják a svédek, hogy a parlament és a két frakció lelkesen fogják támogatni a svéd NATO-csatlakozást az ilyen akciójuk után”. Kocsis szerint „a svédek láthatóan talán úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO tagjai lenni”, majd rögtön a felelőst is megnevezte. A NATO-csatlakozás elé a legnagyobb akadályt ugyanis szerinte most legújabban „a magyar baloldali aktivisták gördítették”. Addig tehát nem tudnak támogató döntést hozni, amíg nem tisztázzák az újabb ügyet.

Kocsis Máté arról már nem beszélt, hogy a hivatkozási alapként előhúzott oktatóvideó 2019-es, vagyis négy évvel ezelőtt készült, és eddig a Fidesz egyszer sem emelt szót miatta. Tavaly sem került szóba, amikor a frakció először emelt kifogást a svéd NATO-csatlakozás ellen, és nem tárgyalt róla az a fideszes parlamenti delegáció sem, mely márciusban éppen azért járt Stockholmban, hogy a vitás kérdéseket tisztázza. Ahogy arra sem tért ki, miért gondolják, hogy a svéd vezetésnek bármilyen beleszólása lenne az ottani, valóban közszolgálati televízió által készített videóba.

Magyarország és Törökország több mint egy éve akadályozza a svédek NATO-csatlakozását, a szövetség összes többi tagállama már jóváhagyta a bővítést. Az viszont új elem, hogy most a baloldali aktivistákra próbálják rátolni a felelősséget a késlekedésért.