Mostantól 45 napig ülhet az állam a közérdekű adatokon

Mostantól 45 napig ülhet az állam a közérdekű adatokon

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig lényegében sosem válaszolt lapunk kérdéseire.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekűadat-kérelem válaszadásának határideje egy tegnap este megjelent kormányrendelet értelmében – vette észre az Mfor.hu.

Mivel a minisztériumok és egyéb állami szervek egyre ritkábban válaszolnak a sajtó megkereséseire, az újságírók kezében az egyik utolsó eszköz maradt, hogy közérdekűadat-igénylés formájában kérik ki az állami feladatot ellátó szervezet tevékenységére vonatkozó információkat. Ilyenkor ugyanis törvényileg kötelező a válaszadás. Bár kiskapuk vannak, hiszen dönthet úgy az állami szerv, hogy pénzt kért az adatok kiadásáért, ezzel nem egy alkalommal éltek is.

Mindenesetre a törvény szerint legfeljebb 15 nap van a válaszadásra, ez újabb 15 nappal meghosszabbítható.

A mostantól hatályos rendelkezés értelmében ugyanakkor 45 napra emelkedik a válaszadás határideje, (ideértve az indokolt esetben szükséges hosszabbítást is), ráadásul a már folyamatban lévő ügyeknél is ezt a szabályt kell alkalmazni. Vagyis ennyi időbe telhet, mire az állami szervezet információkat szolgáltat a tevékenységéhez kapcsolódó szerződésekről, kifizetésekről.