MOSZ: egyes kórházakban a 65-70 év felettieket már nem tudják lélegeztetőgépre tenni

MOSZ: egyes kórházakban a 65-70 év felettieket már nem tudják lélegeztetőgépre tenni

Koronavírusos beteget ápolnak (fotó: Koronavírus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hallott olyat, hogy egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály – mondta Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke az ATV Start című műsorban hétfő reggel.

A 40-49 éves korosztály átfertőzöttsége a legmagasabb – mondta. Szerinte nagyon korainak tűnik a nyitás. Egyre fiatalabbak, egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba. A brit variáns körükben terjed, hiszen sokkal aktívabbak, és nem csökkent le még mindig kellő mértékben a találkozások száma – tette hozzá.

Mint mondta: sokkal fertőzőbb vírusvariánsról van szó, 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékos kell. Szerinte még szigorítani kellene, sőt, a meglévő szabályokat szigorúbban betartani. Hozzátette, hogy az orvosok nem értik, hogy miért kommunikálják a nyitást.

Az ózdi kórház főigazgatója korábban azt mondta, hogy olyan állapotok vannak az intézményükben, mint tavaly Bergamóban, az Országos Kórházi Főigazgatóság viszont cáfolta ezt. Tóth Judit beszélt több ózdi kollégával, akik megerősítették, hogy súlyos a helyzet, és megköszönte a kórház igazgatójának, hogy kiállt az igazság érdekében, minden kórházigazgatótól ezt várná.

Folyamatosan kapnak jelzéseket, hogy korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban, ez elképesztő terhelést jelent – mondta. Szerintem nem kell pánikot kelteni, viszont a valóságot be kellene mutatni, nem hamis biztonságérzetet kelteni az emberekben.

„Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják meg az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg” – tette hozzá.