Moszkva sétány helyett Kijev sétányt szeretne a Momentum

Moszkva sétány helyett Kijev sétányt szeretne a Momentum

Moszkva helyett Kijev sétány a XIII. kerületben (Forrás: Momentum/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átragasztotta a XIII. kerületi Moszkva sétány utcanévtábláját a Momentum, mégpedig Kijev sétányra. Az ellenzéki párt egyúttal egy nyílt levelet is írt a kerület polgármesterének azt kérve, hogy hivatalosan is kezdeményezze a névváltoztatást.

1956. november 4-én a Szovjetunió vérbe fojtotta a magyarok szabadságvágyát. 66 évvel később, napjainkban a magát a Szovjetunió örökösének tekintő Oroszország fojtja vérbe az ukrán nép szabadságharcát – ezzel indokolta a Momentum XIII. kerületi alapszervezete a rendhagyó akcióját: átragasztották a Moszkva sétány utcanévtábláját Kijev sétányra. Ezzel is jelezni akarták, hogy teljes mértékben szolidaritást vállalnak a függetlenségéért küzdő ukrán néppel.

Az ellenzéki párt egyúttal levelet is írt Tóth József MSZP-s polgármesternek. Ebben azt fejtették ki, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja már több, mint nyolc hónapja tart és az elejétől kezdve egyértelmű volt, hogy a háborút területszerző céllal indították. A harcok kezdete óta minden egyes nappal egyre nyilvánvalóbbnak tartják, hogy Oroszország célja a kijelölt területek elfoglalása mellett az ukrán civilek szisztematikus terrorizálása, sőt legyilkolása, erre példaként említették az olyan eseteket, mint Bucsa, Irpin, Gosztomel, és Izjum tömegsírjai, vagy a kramatorszki vasútállomás.

– Moszkva, a putyini elnyomó diktatúra idegközpontja, az elmúlt nyolc hónapban az imperialista háború, a terror és a népirtás szinonimájává vált. Moszkva méltatlanná vált arra, hogy a XIII. kerület, valamint Budapest egyik legszebb és legkellemesebb sétányának legyen a névadója – írták, azt kérve, hogy a polgármester kezdeményezze a Fővárosi Közgyűlésnél a Moszkva sétány átnevezését Kijev sétányra. – Ezzel a gesztussal a XIII. kerület és Budapest hitet tesz Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, szolidaritást vállal az ukrán nemzettel és a kárpátaljai magyar kisebbséggel, valamint elutasítja a putyini háborús agressziót – vélekedtek.