Népszava: Műemléki épületet vásárolt a magyar kormány Brüsszelben

Népszava: Műemléki épületet vásárolt a magyar kormány Brüsszelben

Brüsszel (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszelben vásárolt nagyértékű, műemlék jellegű épületet a magyar állam 2021-ben – írta szerdai számában a Népszava, amelynek értesülését megerősítették a lapnak Magyarország brüsszeli nagykövetségén. A 2300 négyzetméter lakóterületű ingatlan Brüsszel belvárosában található, a közelében nagykövetségek és belga kormányzati épületek működnek. Az áráról a lapnak csak becslései vannak, akad szakértő, aki durván 5 millió euróra, más 6-7 millió euróra becsülte az árát.

Ugyanakkor az bizonyos, hogy a kormány jelentős pénzt költ a felújítására is. Erről a külügyminisztérium idei költségvetéséről készült összefoglaló árulkodik, amely szerint a Rue de la Loi 9. szám alatti épület felújítása 2,1 milliárd forintba (5,6 millió euró) kerül. Az újság tudósítója a helyszínen a felújítás nyomait megtalálta. Ugyanakkor a nyilvánosan elérhető belga építési engedély szerint az ingatlant a tulajdonos nem csak felújítja, hanem részlegesen átalakítja: új udvart alakítanak ki benne, az elülső homlokzaton két új bejárati ajtót vágnak és a tetőt újjáépítik.

A Népszava kitért arra is, hogy az épület leírását tartalmazó honlap szerint évszázadokkal korábban a ház lakója volt a magyar történelemből ismert Windischgrätz grófi család egyik sarja.