Müller Cecília: Csökkenés figyelhető meg, a járvány mérséklődik

Müller Cecília: Csökkenés figyelhető meg, a járvány mérséklődik

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyógyultak száma „örvendetesen növekszik”, a kórházban ápolt betegek száma ellenben „örvendetesen csökken” – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki szerint nyugvó szakaszba érkeztünk. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, a munkahelyekre visszatérő dolgozóknak, és a munkáltatóknak nagyon oda kell figyelniük a környezetükre. Müller Cecília elárulta, minden negyedik fertőzött szociális intézmény lakója, és a betegek 13 százaléka egészségügyi dolgozó.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 436 főre emelkedett az elhunytak száma, 1169-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1775 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 49-en vannak lélegeztetőgépen – közölték csütörtök reggel a kormány hivatalos koronavírus tájékoztató oldalán.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter újabb lazításokat jelentett be. A miniszter szerint az élet visszaigazolta a korábbi enyhítéseket, nem történtek tömeges megbetegedések, a központi régióban, illetve Budapesten van a legtöbb fertőzött. Immár Pest megye is csatlakozhat a vidéki lazításhoz, és további korlátozásokat szüntetnek meg hétfőtől: a vendéglátóhelyek belső, zárt részében – étteremben, kávézóban, cukrászdában – a tartózkodás megengedett lesz. A dolgozók kötelesek maszkot viselni és a vendégeket is arra kérik, hogy lehetőség szerint takarják el az arcukat. A játszóterek és parkok is nyitva lehetnek hétfőtől. A szállodák, panziók fogadhatnak vendégeket, a védőtávolságot azonban be kell tartani. Vidéken (és Pest megyében) június 1-től maximum 200 főig lehet majd esküvőt is tartani.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, újabb védőeszköz-szállítmány érkezik 29 kórházba, a mentőszolgálathoz, és idősek otthonába. Két mobiltelefonra letölthető applikáció készült: a házi karantént ellenőrző szoftver, illetve egy vírusradar, amely a kontaktuskutatásban segít. Házi karanténban több mint 11 ezer ember található jelenleg. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban 335 fővel szemben indult rendőri intézkedés Budapesten és Pest megyében, és 66 fővel szemben intézkedtek vidéken.

Müller Cecília tiszti főorvos az aktuális számokkal kezdte a tájékoztatóját. Az új megbetegedések száma szerinte „besimul” az eddigi adatok közé, egyenletes, minimális szinten van a fertőzés. A gyógyultak száma „örvendetesen növekszik” – fogalmazott Müller Cecília, az 1169 gyógyult egy „impozáns” szám. A kórházi betegek száma ellenben „örvendetesen csökken” – tette hozzá. Nő a laborvizsgálatok száma, 123 ezer teszt készült már el.

Nyugvó szakaszba érkeztünk, sőt csökkenés figyelhető meg, a járvány mérséklődik – mondta a tiszti főorvos. A vidéki nyitás a lappangási időt figyelembe véve nem eredményezett fertőzési többletet, de a pontos adatra még egy hetet várni kell – mondta el.

Müller Cecília hangsúlyozta, a járvány hatására megnyílt a lehetőség az otthoni munkavégzésre, a home office pedig a járványtól függetlenül is átértékelte a munkavégzés jellegét, lehet, hogy ez a forma akkor is megmarad, ha lecseng a járvány. Vannak azonban olyan munkahelyek, ahol sokan vannak egy nyitott térben, ezek esetében különösen oda kell figyelni, hogy csak egészséges ember menjen vissza dolgozni, és mindenki figyeljen a személyi higiéniára. A dolgozóknak legyen lehetősége kézfertőtlenítésre, és a környezetet is tisztán kell tartani, a takarító személyzetet ki kell oktatni, illetve a közösségi távolságtartásra is oda kell figyelni. A fertőtlenítőszerek megfelelő használatát mindenkinek meg kell tanulnia, annak be kell rögzülnie Müller Cecília szerint. És a szellőztetés is nagyon fontos, előnyben kell részesíteni a természetes szellőztetést. Ha csak mesterséges szellőztetés áll rendelkezésre, körültekintően kell eljárni, szakemberek vizsgálják meg, és fertőtlenítsék ezeket a rendszereket.

Megbetegedés esetén a munkavállalónak figyelmeztetnie kell a munkáltatót, aki felveszi a kapcsolatot a hatósággal, és a dolgozónak el kell hagynia a munkahelyet. Ha megnyílnak a munkahelyi éttermek, ott is csökkenteni kell a zsúfoltságot, és tartani a megfelelő távolságot. A vírus jellemzően 60 fok fölött elpusztul, a meleg ételek így nem jelentenek veszélyt. Különösen nagy gondot kell fordítani a mosogatásra, és a kihelyezett étkezési eszközök, sótartó, tálca, kenyérkosár stb. fertőtlenítésére. A munkahelyi sportolás esetén Müller Cecília azt javasolja, hogy az egy légtérben tartózkodók sportoljanak együtt. A „szellemi ülő munkát végzők” mindenképpen sportoljanak.

Újságírói kérdések következnek:

Müller Cecília elárulta, a Békés megyei betegszám-csökkenés oka az, hogy a laborvizsgálatot követő járványügyi vizsgálat során többször kiderült, hogy a beteg lakóhelye más, mint ahogy azt korábban gondolták.

A tiszti főorvos elmondta, a koronavírusról egyre több ismerettel bírnak. A gyulladásos betegségek és a túlzott immunreakció mellett véralvadási zavart is okozhat a kórokozó, így sok szervet érinthet a megbetegedés. Bőrtünetekkel is járhat a vírus. Maradandó károsodás is lehet a többszervi megbetegedés eredménye, ez ritka, de sajnos előfordul – mondta Müller Cecília. A tüdő kapacitása is csökkenhet a felépülés után.

A napsugárzás és az UV-sugárzás bizonyos szempontból pusztítja a vírust – fogalmazott Müller Cecília. Elsősorban a felületeken lévő vírusokat pusztíthatja el az UV-sugrázás, és a vírus a melegben hamarabb kiszáradhat.

A mai adatok szerint 787 fő lakik idősotthonban a fertőzöttek közül, vagyis a betegek 23 százaléka – árulta el Müller Cecília, és ugyanilyen az elhunytak aránya is. Az egészségügyi dolgozók az összes fertőzött 13 százaléka – tette hozzá.

A Népegészségügyi Központ influenza-jelentés korrekciójára azért volt szükség, mert egy többlet jelentkezett az influenzaminták között – mondat el a tiszti főorvos. A Válasz Online írta meg, hogy közel négyezer vizsgálati minta tűnt el múlt szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. Az adat egy cikk szerint azt bizonyította volna, hogy már március közepén tömeges lehetett Magyarországon a koronavírus jelenléte. Müller Cecília magyarázata szerint az utólagos korrekció normális, egy hiba miatt került rá sor, és nem jelenti azt, hogy tömeges megbetegedés lett volna márciusban.

A Zala megyei megbetegedések kapcsán Müller Cecília elmondta, két idősotthonban van jelen a vírus, ezekben összesen 81 gondozott és 25 gondozó fertőződött meg, 68-an kerültek kórházba, és négy beteg elhunyt.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdést az operatív törzsnek. A következőkre lettünk volna kíváncsiak:

  • Lapunk korábban közölt információi szerint április 24-ig közel száz, a Szent Imre-kórházban ápolt beteg és negyven egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal. A száz fertőzött betegből 26 elhalálozott. Kérem, erősítsék meg, vagy cáfolják értesülésünket.
  • – Hány beteg gyógyult meg?
  • – A megfertőződött egészségügyi dolgozók közül hányan épültek fel?
  • Lapunk információi szerint van olyan egészségügyi intézmény – ilyen a Semmelweis Egyetem is –, ahol a dolgozóknak megtiltották, hogy másodállást vállaljanak. – Munkajogi szempontból ez miként lehetséges?
  • – A legtöbben – főleg az ápolók, de sok orvos is – anyagi kényszerből vállalnak másod-, harmadállást. Számíthatnak-e valamilyen bérkompenzációra, pótlékra?
    – Egy ilyen elképzelés hogyan vihető keresztül az olyan szakterületeken, mint például a szülészet-nőgyógyászat, ahol a közellátáshoz szorosan kapcsolódó magánellátás egyrészt számottevő bevételt jelent az orvosoknak, másrészt pedig komoly piaci igény mutatkozik rá?
  • Ahogy arról lapunk tavaly nyáron beszámolt, a Semmelweis Egyetem és több vidéki kórház műtőiben sem működött a központi klíma, nyáron harminc fok feletti hőmérsékletben végeztek operációkat, ami növeli a fertőzésveszélyt és munkavédelmi szempontból is aggályos (a vonatkozó irányelvek alapján legalábbis). A helyzeten sok műtőben mobilklímákkal próbáltak javítani, ami egyébként kimondottan ellenjavallt a fokozott fertőzésveszély miatt. Könnyen belátható, hogy ha a tavalyi helyzet továbbra is fennáll, az komoly kockázati tényező lehet koronavírus járvány alatt.
  • – Tavaly nyár óta megtörténtek-e a szükséges karbantartások? 
  • – A műtők levegőrendszerének karbantartására, működőképessé tételére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavaly nyáron külön forrást jelentett be. Hány intézmény igényelt pénzt a klímák rendbetételére? Mely intézmények voltak ezek?