Müller Cecília: Hétfőtől feloldják a látogatási tilalmat a kórházakban

Müller Cecília: Hétfőtől feloldják a látogatási tilalmat a kórházakban

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől feloldásra kerül a kórházakban a látogatási tilalom – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. De a járvány előtti rendet még ne tudják bevezetni, fokozatosan lépnek. Így most egy napon, egy beteget, legfeljebb egy fő látogathat fel, maximum 60 percre. Kérte a rokonokat, hogy így szervezzék meg a látogatást. Csak egészséges ember menjen a kórházba látogatni, feltétel a védettségi igazolvány – mondta.

A szerdán meghirdetett 199 ezer Pfizer-vakcinának már csak a fele „szabad”, ezekre lehet most foglalni. Rendelkezésre áll még AstraZeneca és Szputnyik oltás is, de ezek „már csak nagyon korlátozott számban” vannak jelen. Sinopharm és Janssen is van természetesen, utóbbi a háziorvosoknál és az oltóbuszokon.

64 800 Moderna-vakcinát várnak még csütörtökön, de a pénteken jövő 55 200 AstraZeneca már második oltásokra jut.

Továbbra sem találtunk itthon indiai variánst – tette hozzá.

A szociális otthonokban tovább javul a helyzet, a nagy többség már a második oltását is magkapta. Jelenleg 1720, szociális otthonban gondozott ember aktív koronavírusos, ez az érintettek 2 százaléka, 618-an vannak kórházban közülük, az otthonban élők összessége közül viszont 20 ezer ember már meggyógyult. 752 dolgozó volt fertőzött, 19-en hunytak el közülük a járvány időtartama alatt – mondta. Az új fertőzöttek száma 96 százalékkal csökkent a gondozottak, 92 százalékkal pedig a gondozók körében – tette hozzá.

Most már úgy gondolom, hogy a fiatalokon a sor, nekik kell felvenni a védőoltást – mondta. – Az egyéni védelem az, ami biztosan dolgozik és biztosítja a közösségi védelmet, valamint azoknak a védelmét, akik nem olthatók.