Müller Cecília: Mindenképp elkezdődik a harmadik kör oltása

Müller Cecília: Mindenképp elkezdődik a harmadik kör oltása

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csökkenőben van a súlyos esetek száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a friss járványügyi adatokat ismertetve. Az oltási sorozat az oltási tervnek megfelelően zajlik, pontosan megtervezte az operatív törzs az oltási menetet – tette hozzá.

Az egészségügyisek beoltása után az elmúlt négy napban az idősotthonokban és a bentlakásos szociális intézményekben beadták az oltásokat, több mint 74 ezer dolgozó és gondozott részesült benne. Természetesen minden otthonban nem tudtak eljutni, számos helyen nem volt lehetséges a beadása, például ahol többen épp koronavírusban szenvednek – mondta Müller Cecília.

A harmadik kör beoltását erre a hétre tervezzük, háziorvosaink kaptak tájékoztatást, és reményeink szerint, az érkező vakcinák függvényében, tudják teljesíteni azt a nemes feladatot, hogy a praxisukban lévő 89 évesnél idősebbeket be tudják oltani – mondta.

Kevesebb Moderna-vakcina érkezett (18 ezer helyett 11 ezer), ezért át kellett dolgoznunk a tervet, jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy áttervezze a munkát, de mindenképp elkezdődik a harmadik kör oltása – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy nincs és sosem lesz 100 százalékos védettséget nyújtó vakcina semmire, de a koronavírus-oltóanyagok jó százalékokat mutatnak. Ha a betegségtől nem is védene meg, a súlyos szövődményektől mindenképpen. Ezért minden lehetőséget megragadnak arra, hogy oltóanyagot szerezzenek. Örömmel hallotta, hogy az AstraZeneca is megkapta az EU-s engedélyt, és itt lesz a magyar kormány által beszerzett orosz és kínai vakcina is.

85 410 Pfizer vakcinát várunk a hétre, Modernát is, de erről még részleteket nem tudunk mondani – tette hozzá.

Valóban a második körre félretett Pfizer-vakcinából oltották az idősotthonokat? Az oltási munkacsoport az egy részének felhasználását engedélyezte, hogy végezzenek az idősotthonokban,. Ez a második oltások beadását nem veszélyezteti, látták már, hogy érkezik annyi vakcina – válaszolta Müller Cecília.

Címkék: koronavírus