Müller Cecília: Újra látogathatók az idősotthonok

Müller Cecília: Újra látogathatók az idősotthonok

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtöktől azonnali hatállyal visszavonja a szakosított szociális intézményekben, idősotthonokban egy éve elrendelt látogatási tilalmat – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.. Az látogathatja meg őket, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, ő 18 éven aluli személyt vihet magával. Akinek viszont nincs védettségi igazolványa, ezzel a lehetőséggel nem élhet – mondta Müller Cecília. A védettségi kártyával rendelkező lakó korlátlanul elhagyhatja az intézményt és ugyanúgy vissza is térhet. Aki 72 órán belül nem ér vissza, koronavírus antigén teszt elvégzésével juthat vissza.

    A korábban ajánlott kapcsolattartási lehetőségeket az intézményeknek továbbra is biztosítaniuk kell; akik nem kérték még az oltást, azokkal élhetnek csak.

Hozzátette: aki eddig nem kért oltást, az intézmények lakói és dolgozói közül, most is jelentkezhet.

Csütörtökön megérkezett további 400 ezer Sinopharm-vakcina és várunk 44 400 adag Moderna-vakcina, ez utóbbit jellemzően második körös oltásokra fogjuk használni – mondta.

Hosszabban beszélt arról, hogy mindenki vegye fel a második oltását.

Magyarországon most minden adott ahhoz, hogy a fertőzést elkerüljük, kizárólag rajtunk műlik, hogy élünk-e annak lehetőségével, hogy beoltassuk magunkat – tette hozzá. Azt is mondta, hogy nagyon sikeres az online időpontfoglalás.

A tegnapi napon 12 óvodai csoportba rendeltünk el rendkívüli szünetet és 12 iskolai osztályban tantermen kívüli oktatást – mondta Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár.

Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával – közölte. Maruzsa Zoltán kifejtette: a következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd.

Az Oktatási Hivatal már közzétette honlapján az egészségvédelmi intézkedéseket: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság  betartásával –, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.

Az érettségizőktől azt kérte, hogy ne teszteljék a teraszok nyitvatartását az előttünk álló hétvégén, inkább pihenjék ki magukat, minimalizálják a fertőzésveszélyt és rendszerezzék a tudásukat ehelyett.

Április 19-én az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai számára véget ért a digitális munkarend. Az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza a nyitás utáni első napokban, de ez az arány folyamatosan növekszik – mondta Maruzsa Zoltán. Hozzátette, hogy ez az arány szinte sosem száz százalékos, különösen „ilyen változékony tavaszi időjárásban”.