Nagyon betett a MÁV-nak a szombat hajnali vihar

Nagyon betett a MÁV-nak a szombat hajnali vihar

A főváros teljes területét érintő éjszakai viharban kidőlt fa a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Fotó: Mihádák Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Iszap átfolyás, sínre dőlt fák, fának ütköző vonat és leszakadt felsővezetékek – a budapesti elővárosi közlekedést, és országszerte számos vasútvonalat tépázott meg az ítéletidő.

A Mávinform összegzője szerint az ország számos pontján, és a budapesti elővárosi vonalakon is komoly károkat okozott az országon szombat hajnalban átvonult vihar.

Iszap átfolyás miatt késésekre kell számítani a Budapest-Vác-Szob vonalon. A vasúttársaság az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Nagymaros és Szob között a dömösi megállóhelynél a heves esőzés következtében csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok. A Budapest-Vác-Szob vonalon 20-30 perccel megnőhet a vonatok menetideje. A Balassagyarmat-Vác vonalon jelentős késések várhatók.

Szombat kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalon. Maglód és Rákoshegy állomások között felsővezetéki zárlat akadályozza a vonatközlekedést. Maglód állomáson nem működik a biztosítóberendezés, itt sem közlekedhetnek a vonatok. Az utasokat pótlóbusz szállítja Mende és Rákos között.

Ferencváros és Kőbánya-Kispest között mindkét vágányon felsővezetéki hiba van, a vonatok nem közlekednek. Ez a székesfehérvári G43-as vonatoknál okozhat kimaradást, késést. Kőbánya-felső és Rákos között mindkét vágányon fadőlés miatt szünetel a vonatközlekedés. A Budapest-Hatvan-Miskolc, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vonal vasúti közlekedésében okoz késéseket, járatkimaradásokat.

Pestszentlőrinc és Vecsés között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, felsővezetéki zárlat miatt. A Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vonatok, továbbá a szegedi és a nyíregyházi távolsági, InterCity és InterRégió vonatok hosszabb menetidővel közlekednek. Pestszentimre-felső és Kispest állomás között nem közlekedhetnek a vonatok a vasúti pályára dőlt villanyoszlop miatt. A Budapest-Lajosmizse vonalon megnő az eljutási idő. A Keleti pályaudvar és Ferencváros között fadőlés miatt a felsővezetékben nincs áram, a győri és a pécsi távolsági vonatok hosszabb menetidővel közlekednek.

Közben Mezőtúr és Kétpó között mindkét vágányon tartós felsővezetéki zárlat akadályozza a vasúti közlekedést, Hajdúszoboszló és Ebes között pedig meghibásodott a biztosítóberendezés. Az érintett vonalakon jelentős késésekre kell számítani a Mávinform szombat reggeli tájékoztatása szerint. A békéscsabai vonalon várakozott reggel a Mezőtúrról Szolnokra 4:41-kor elindult személyvonat (7429) és a Bukarest felől Budapestre tartó Dacia (346) gyorsvonat is.

Szünetel a vonatközlekedés Magyarnándor és Nógrádkövesd, Balassagyarmat és Drégelypalánk között is. Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat a fának ütközött. A Balassagyarmat-Aszód vonalon jelentős késésekkel kell számolni. Aszód és Galgamácsa között nincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.

Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekednek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt. A kidőlt fának nekiütközött a Balassagyarmatról Vácról 3:22-kor elindult személyvonat. A MÁV-START pótlóbuszt rendelt az utasok elszállításához, várhatóan 5:30-ra tudnak forgalomba állni.