Nagyot drágultak a gyümölcsök, a körte kilója már 880 forint is lehet

Nagyot drágultak a gyümölcsök, a körte kilója már 880 forint is lehet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult – írja a Népszava. Mint írják, elsősorban a nyomorban élők, a szegények, a kisnyugdíjasok számára elérhetetlen a kilónként 880 forintos körte, a 600-800 forintos alma, vagy a nagyjából hasonló áron kínált őszibarack. Eközben a csemegeszőlőt is többnyire 500 forint körüli áron adják, a banánt viszont akciósan már 300-ért is lehet venni.

A lap szerint míg a nyugat-európai fogyasztói kosarakban átlagosan 20 százalék alatt szerepelnek az élelmiszerek, addig ez a magyaroknál jóval 20 százalék fölött található, de a legszegényebbeknél a 30 százalékot is meghaladhatja.

Hogy mi lehet a drágulás oka, azzal kapcsolatban a Népszava azt írja, a termelők állítják, nem ők felelősek érte, még ha nőttek is az átvételi árak. A kereskedők szintén hárítanak: mondván ők is magas áron kapják a felvásárlóktól. A viszont már egészen biztosan közrejátszott, hogy idén kedvezőtlen volt az időjárás.

Ezen felül viszont más tényezőnek is szerepe lehetett a drágulásban. A lapnak ugyanis Vári Attila, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) szaktanácsadója arról beszélt, ha a korszerű ültetvények lennének többségben, akkor a szeszélyes időjárás sem okozott volna ekkora problémát. Ugyanis többen fejlesztették volna az ültetvényeiket, ha a vidékfejlesztési programok korszerűsítési pályázatai nem lettek volna túlságosan bürokratikusak. Ráadásul sokak számára teljesíthetetlenek az olyan pályázati feltételek is, mint például a kötelezően előírt jégháló, ami hektáronként elérheti az akár 10 millió forintos költséget is.