Nem fogadta a magyar kormány az amerikai kétpárti küldöttséget

Nem fogadta a magyar kormány az amerikai kétpárti küldöttséget

David Pressman nagykövet és az amerikai szenátorok (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bebizonyosodott az, amit reggel már észrevettünk az amerikai sajtóban: két amerikai szenátor kétpárti állásfoglalást tervez benyújtani az amerikai Kongresszusnak, amelyben elítélik a magyarországi demokratikus visszalépést, és sürgetik a budapesti kormányt, hogy ne akadályozza Svédország NATO-csatlakozását.

Ahogyan azt is jeleztük, kétpárti, NATO-központú amerikai kongresszusi küldöttség látogat Magyarországra:
• Jeanne Shaheen szenátor (demokrata), a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke, a Külügyi Bizottság és a Költségvetési Bizottság tagja;
• Thom Tillis szenátor (republikánus), a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke;
• Chris Murphy szenátor (demokrata), a Külügyi Kapcsolatok Bizottságának és a Költségvetési Bizottságnak a tagja;

Jenna Shaheen szenátor szerint elszomorító, hogy a magyar kormányból senki sem akart találkozni az amerikai küldöttséggel, pedig a svéd NATO-csatlakozás mellett az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatokról is lett volna alkalmuk beszélgetni.

A delegáció tagjai reményüket fejezték ki, hogy a 18 hónapja halogatott magyar ratifikáció minél hamarabb, már a magyar parlament február 26-ra tervezett első ülésén megtörténik, így Svédország a katonai szövetség tagja lehet. Az egész NATO nyer a csatlakozással: a svédek erős haditengerészete hozzájárul a Balti-tenger biztonságához, és Magyarország is nyer az ügyön – ezért nem értik, miért kellett ennyit halogatni.

Chris Murphy szenátor arról beszélt: politikusi pályafutása során nem volt példa arra, hogy nem akartak velük találkozni a meglátogatott ország kormánypárti politikusai – a NATO-tag Törökországgal is voltak vitás helyzetek, de soha nem zárkóztak el a személyes tárgyalásoktól.

Tom Thillis szenátor helyreutasította a Hír Tv manipulatív kérdését, amikor a riporter megkérdezte tőlük: a svéd miniszterelnök meglátogatta Törökországot a ratifikálás előtt, de Magyarországot nem, így minket lenéztek. A republikánus politikus érezhető ingerültséggel a hangjában arról beszélt, hogy a NATO egy család, és családon belül ugyan lehetnek nézeteltérések (neki hat testvére van, köztük olyan is, aki talán nem is rá szavazott), de a család érdekét nem írhatja felül semmilyen személyes érzékenység.