Nem tárt fel jogsértést a tisztiorvosi vizsgálat a Pesti Úti Idősek Otthonában

Nem tárt fel jogsértést a tisztiorvosi vizsgálat a Pesti Úti Idősek Otthonában

Lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tárt fel jogsértést a kerületi tisztiorvosi szolgálat szombati ellenőrzése a Pesti Úti Idősek Otthonában – derül ki a Fővárosi Önkormányzat honlapjára vasárnap feltöltött jegyzőkönyvből.

Mint a honlapon írták, 14:30 és 18 óra között „lecsapó” ellenőrzést hajtott végre a Pesti Úti Idősek Otthonában a kerületi tisztiorvosi szolgálat. A célja az volt, hogy megállapítsák, hogy a Müller Cecília országos tiszti főorvos által azonnali intézkedésként elrendelt szabályok megvalósításra/végrehajtásra kerültek-e.

A Budapest Főváros Kormányhivatal X. kerületi Hivatala népegészségügyi osztálya által végzett helyszíni szemléről kiállított jegyzőkönyv szerint az intézményvezető április 6-án jelezte a fenntartó önkormányzat, valamint az operatív törzs és a fővárosi kormányhivatal felé is, hogy „sem orvosi ellátás, sem egyéni védőeszközök nem állnak rendelkezésre”.

A főváros azonnali intézkedésként 2800 szájmaszkot, 2000 gumikesztyűt és 2×20 liter fertőtlenítőszert biztosított, a budapesti kormányhivatal pedig 100 maszkot, 500 kesztyűt és szintén 2×20 liter fertőtlenítőt küldött. A főváros emellett további anyagi forrást biztosított további védőfelszerelések beszerzésére. Április 9-én pedig az operatív törzs döntése alapján az SzGyF 2500 orvosi maszkot és 4750 kesztyűt biztosított.

Azt is megállapították, hogy az intézmény megfelelően biztosította a lakók számára a szobakarantént. A dolgozók védőfelszerelésben, megfelelő fertőtlenítéssel dolgoznak.

Vasárnap a Magyar Honvédség kezdett fertőtlenítést az épületekben, amely várhatóan napokig fog tartani.

A jegyzőkönyv azt is tartalmazza, hogy az ellenőrzést végzők vittek magukkal 100 darab sebészi szájmaszkot, 2x20 liter fertőtlenítőt és 500 gumikesztyűt, ezt az intézménynek átadták.

Karácsony Gergely vasárnap a Facebook-oldalán további, fővárosi idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések jegyzőkönyveit tette elérhetővé. Ezek fő tanulsága szerinte, hogy „nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal”. Hangsúlyozta, a Pesti úton szombaton végrehajtott „rajtaütésszerű ellenőrzés” is jogszabályszerűséget állapított meg.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3158976264135198

A főpolgármester úgy fogalmazott, hálával és megbecsüléssel tartoznak a dolgozóiknak. „Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” – tette hozzá.

A Pesti Úti Idősek Otthonában eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van és 8 elhunyt – közölte vasárnap reggel az operatív törzs.

Dokumentumokat hozott nyilvánosságra az idősotthonok ügyében Karácsony Gergely | Magyar Hang

Karácsony Gergely április 3-án jelentette be, hogy a Pesti Úti Idősek Otthona öt lakóját koronavírus-fertőzés gyanújával szállították előző nap kórházba. A kórházban elvégzett tesztek mindannyiuk esetében igazolták a gyanút, koronavírustesztjük pozitív lett. A további fertőzések megfékezése érdekében az önkormányzat 200 koronavírustesztet végeztetett el egy magánlabor bevonásával, saját forrásból az ott dolgozóknál és a tüneteket mutatókkal kapcsolatba kerülteknél.

Az idősotthonban kialakult helyzet egyértelműen politikai színezetet kapott: a kormánypárti sajtó a fenntartó, vagyis a főpolgármester felelősségét firtatja. (Azt nem igazán említik, hogy Karácsony Gergely fél éve vezeti Budapestet.) A főpolgármester ugyanakkor olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, miszerint ők három hete kérik a kormány illetékeset és a tiszti főorvost, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírusteszt nélkül.

Müller Cecília tiszti főorvos szombaton közölte, hogy már nem visszakövethető, hogyan került be az intézménybe a fertőzés, de visszamenőleg is vizsgálatot rendelt el.