Dokumentumokat hozott nyilvánosságra az idősotthonok ügyében Karácsony Gergely

Dokumentumokat hozott nyilvánosságra az idősotthonok ügyében Karácsony Gergely

Mentők védőruhában egy autóbuszon, amely a Pesti úti idősotthon lakóit vitte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe 2020. április 9-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy dokumentumot hozott nyilvánosságra az idősotthonokban történt koronavírus-fertőzések ügyében Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírussal kapcsolatban létrehozott fővárosi tájékoztatási honlapon.

Az ezzel kapcsolatos Facebook-posztjában a városvezető azt írta: „Bár szerintem továbbra is a járványt és a nyomában keletkező gazdasági és szociális válságot kellene felelősen kezelnie a kormánynak, és nem a politikai ellenfelet legyűrni hazug lejáratással – de úgy tűnik, vannak, akik ezt másként gondolják. A válságkezelés akadozik, az ellenfél lejáratása a szokásos tempóban zajlik.”

Az MTI által is idézett főpolgármester szerint három kiadott dokumentum arról tanúskodik, hogy három hete kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tiszti főorvost, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

Security Check Required

null

A negyedik pedig szerinte „jelenleg a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb”. Ez – mint kiemelte – annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, hogy csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe. A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis – miként Karácsony Gergely ismerteti – írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt.

– Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban – írta Sára Botond kormánymegbízott megbízásából Vass Csaba helyettes fővárosi és megyei tiszti főorvos.

Müller Cecília szabálytalanságot talált az idősotthonban, Karácsony szerint nem tesztelték a betegeket | Magyar Hang

Folytatódik a nyilatkozatháború a Pesti úti otthon ügyében. 151 ember betegedett meg, a főváros és a kormány egymásra mutogat.

Karácsony Gergely hozzátette: ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban elő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását. A főpolgármester hangsúlyozta: mindezek miatt is fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősotthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését.

A Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt. Az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tiszti főorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot.

A témával ma több cikkben is foglalkoztunk, az előzményeket alább találja:

Újabb 56 embert visznek kórházba a Pesti úti idősotthonból
Müller Cecília szabálytalanságot talált az idősotthonban, Karácsony szerint nem tesztelték a betegeket
Karácsony Gergely: Kezdjék el szűrni az idősotthonokat