Úgy tűnik, mégis lehet EP-vita a köztévén

Úgy tűnik, mégis lehet EP-vita a köztévén

Dobrev Klára (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Lesz vita a köztévén! – jelentette be Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője közösségi oldalán pénteken délután. A politikus korábban Magyar Péterrel keveredett szóváltásba amiatt, hogy a Tisza Párt alelnöke addig nem akart semmilyen más vitafelkérést elfogadni, amíg először a köztévén nem ütköztethetik érveiket. 
 
Most Dobrev posztjában azt írta: „Meguntuk a várakozást, hiába ígérgette, Magyar Péter nem küldött semmiféle levelet, ezért Molnár Csaba, a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista kampányfőnöke ma levelet írt az MTVA vezérigazgatójának. Felszólította, hogy rendezzenek élő EP-listavezetői vitát a »köztévében«. Molnár Csaba 24 órát adott a válaszadásra. A válasz megérkezett – jelezte a politikus.
 
Papp Dániel MTVA-vezérigazgató azt írta nekik, hogy „az Önök felszólítását megelőzően megkezdtük egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan. Így hamarosan pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc és valamennyi jogerősen listát állító párt elnöke kézhez veheti a DMSZ és az MTVA hivatalos megkeresését!”. A DK EP-képviselője szerint ezzel elhárult az akadály, hogy jövő pénteken mindenki ott legyen a Partizán által szervezett első vitán, „és Magyar Péternek sem érdemes újabb indokot találni arra, ha nem akar részt venni.”
 
Dobrev nemsokkal később a posztjához fűzött kommentben jelezte, a DK-hoz már meg is érkezett az MTVA felkérése. Ebben azt írták: „a közmédia valamennyi, az EP-választáson listát állító jelölő szervezet részvételével, az Európai Unió fontos témáit érintő vitát tervez”. Azt is kérték, hogy a vitán való részvételi szándékot elektronikus úton legkésőbb 2024. május 17., péntek, 12.00 óráig jelezzék, a vita pontos részleteiről (helyszín, időpont stb.) pedig a későbbiekben ígértek tájékoztatást. Az ugyanakkor a közmédia leveléből nem egyértelmű, hogy a pártelnököket invitálják-e vitára vagy a listavezetőket.
 
A közmédia levele már csak azért is meglepő, mert pénteken közleményt adtak ki annak kapcsán, hogy Magyar Péter 10 napot adott nekik a vita megszervezésére. Ebben még azt írták: a közmédia „fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor sem enged, ha ez veszélyeztetné a működését”. – A Magyar Péter-féle erőszakos, agresszív felszólítás hasonlatos, az azóta bűncselekményért elítélt DK-s Varju, a gyakorta előforduló Hadházy vagy a Márki-Zay-féle lejárató kísérletekhez. Ezek sorába illeszkedik most a Magyar-féle zsarolás, amelynek éppen a magyar emberek érdekében nem enged sem a Duna Médiaszolgáltató Zrt., sem pedig a tartalom-előállító MTVA. Magyar Péter támadásait, becsmérlő kijelentéseit pedig határozottan visszautasítjuk! – tették hozzá. 
 
Frissítés: Donáth Anna Momentum-elnök, egyben a párt EP-listavezetője már jelezte is, hogy elmegy a köztévés vitára, ahogy az ATV és a Partizán által szervezettekre is.