Az Európai Unió is részvétét fejezte ki Iránnak

Az Európai Unió is részvétét fejezte ki Iránnak

Helikopter roncsa az azeri határhoz közeli Varzekán város közelében történt baleset helyszínén 2024. május 20-án (Fotó: MTI/EPA/Moj News/Azin Haghighi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió részvétét fejezi ki Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és más iráni tisztviselők halála miatt, akik elhunytak a vasárnap bekövetkezett tragikus helikopter-balesetben – közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn. Josep Borrell közleményében azt írta: az Európai Unió együttérzését fejezi ki valamennyi áldozat családjával és az érintett iráni állampolgárokkal.

Korábban az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel is részvétét fejezte ki az iráni elnök, az iráni külügyminiszter, valamint a velük utazó küldöttség más tagjainak halála miatt. „Gondolataink az elhunytak családjaival vannak” – tette hozzá Michel a közösségi oldalán megosztott üzenetében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos azt írta, iráni kérésre az EU aktiválta a Copernicus nevű gyorsreagálású térképészeti szolgáltatását a helikopter-baleset körülményeinek kivizsgálásához. A műholdas térképezésre vonatkozó kérés teljesítése a kutatási és mentési műveletek segítéséhez „nem minősül semmilyen rezsim vagy intézmény politikai támogatásának”. A segítségnyújtás „egyszerűen a legalapvetőbb emberiesség kifejeződése” – tette hozzá üzenetében az uniós biztos.

Ebrahim Raiszi iráni elnök és az ország külügyminisztere és kíséretének valamennyi tagja meghalt az őket szállító helikoptert ért vasárnapi balesetben. A roncsok utáni kutatásban részt vevő Vörös Félhold segélyszervezet jelentése szerint a jármű súlyosan megrongálódott és kiégett, és nem találtak arra utaló jeleket, hogy az utasok életben lennének. A baleset körülményeit vizsgálják. A nap folyamán már beszámoltunk arról, hogy az orosz és a lengyel elnök is részévétét nyilvánította az iráni népnek.

(MTI)

Címkék: Irán, Európai Unió