Ultimátumot küldött Magyar Péter a köztévének – de ki tart vele?

Ultimátumot küldött Magyar Péter a köztévének – de ki tart vele?

Hadházy Ákos a Kunigunda úti tüntetésen (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Már többször mondtam: akkor lesz itt változás, ha azt százezer ember követeli a Kunigunda úti tévészékház előtt” – mondta a Magyar Hangnak Hadházy Ákos, aki szerint Magyar Péter képes lehet ekkora tömeget megmozgatni.

A független képviselőt Magyar csütörtöki, Miskolcon tartott beszéde kapcsán kérdeztük. A Tisza Párt elnöke hallgatósága előtt lényegében tíz napos ultimátumot adott az MTVA vezetésének: a köztévé vagy megszervezi ennyi időn belül a pártok EP-listavezetőinek nyilvános vitaestjét, vagy óriási tüntetést szerveznek a székház elé.

A tömeg erejének a kormány is behódol

„Az MTVA-ban tényleg félnek az ilyen megmozdulásoktól, a mi néhány ezres tüntetéseink idején is lezártak minden kaput, teljes volt a készültség. Sőt, amikor egyedül megyek oda, akkor is bezárkóznak. Most szerintem azt számolgatják, hányan jöhetnek el Magyar felhívására. Ha túl sokan, akkor igent mondhatnak az ellenzéki követelésre” – vélekedett Hadházy, aki szerint a hatalomra biztosan lehet nyomást gyakorolni, ha elegen akarják.



A képviselő annak idején napokig tiltakozott a székház előtt: volt, hogy fegyveres biztonsági őrök taszigálták ki Szél Bernadettel együtt az épületből, így bőven szerzett tapasztalatot a helyi ellenállásról. Ha a közmédia végül nemet mond, akkor ő és szimpatizánsai biztosan ott lesznek a demonstráción – és bár Magyarral sok mindenben másként gondolkodnak, abban egyetért, hogy a jelöltek vitáját a köztévében kell megrendezni. „Ott érdemes vitázni, ahol a propagandát fogyasztó választókat is elérik, csak akkor jut előbbre az ország, ha ezeket az embereket is sikerül megszólítani. Ha egy független vagy ellenzéki platformon beszélgetnek, ott a listavezetők legfeljebb egymás szavazóit csábíthatják el, és gondolom, hogy nem ez a fő céljuk” –vélte Hadházy.


Kérdésünkre hozzátette:  a Tisza Pártot magában nem látja képesnek a NER leváltására, ha azt ugyanolyan feltételek mellett akarja választáson elérni, mint az eddigi pártok. Új kezdeményezésük viszont arra utal, hogy van hajlandóság a játékszabályok változtatásának kikényszerítésére. Csak ezután van igazi esély ötven százalék alá vinni a Fideszt. Utána viszont  bármilyen politikai felállás jobb a jelenlegi rendszernél, mert a hatalom most semmilyen kompromisszumra nem kényszerül, és semmilyen valódi kontrollja nincs. 

Kirobbant a kommentháború

Az eddigi ellenzéki nyilatkozatok alapján mindenesetre nem úgy tűnik, hogy Magyar Pétert pártzászlók sokszínű erdeje venné körül a tévészékház előtt. A DK-s listavezető, Dobrev Klára pénteki Facebook-bejegyzésében sértett hangnemben kérte számon Magyaron, hogy az ő beleegyezése nélkül ír a köztévés vitában való részvételről. „Hogy hova megyünk először vagy másodszor, így többes számban, nyilvános vitára vagy bárhova, azt nem Ön mondja meg. Sem helyettem, sem nevemben, vagy bárki nevében kérem, így ne beszéljen” – fogalmazott Dobrev, aki egyébként nem utasítja el az MTVA-s szereplést, de elvárná, hogy Magyar is vegyen részt a május 17-én, a Partizán adásában meghirdetett jelölti vitán (Dobrev mellett már biztosan ott lesz Donáth Anna, a Momentum, Toroczkai László, a Mi Hazánk, és Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviseletében).

A Partizán adására viszont Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője nem fog eljönni, mert dollármédiának, a Soros-hálózat tagjának tartja a netes platformot. Magyar Péter – aki információink szerint a mai napig sem reagált a Partizán meghívására – pedig éppen arra hivatkozva ragaszkodik a köztévés vitához, hogy azon még Deutsch is részt venne. Egyre feszültebb hangulatú pénteki levélváltásukban, a DK és a Tisza vezéralakjai már kölcsönösen ócsárolták egymást: Dobrev gyávának nevezte Magyart, aki azt vágta a DK-s politikus fejéhez, hogy egy brancsot alkot Orbán Viktorral. Ha ez nem lenne elég, a Demokratikus Koalíció pénteken maga is ultimátumot küldött a közmédiának, élő EP-listavezetői vitát követelve: Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke levelében emelte a tétet, és 24 órát adott az MTVA-nak a válaszadásra.

A Mi Hazánk nem akar újabb Majdant

Lapunk megkérdezte a Mi Hazánkat is: támogatják-e a köztelevíziós vitát, és elutasító válasz esetén részt vennének-e Magyarék tüntetésén. Listavezetőjük, Toroczkai László az X-en válaszolt a sajtómegkeresésre: hangsúlyozta, hogy a partizános és az MTVA-s vitát is szükségesnek tartja, de tüntetni biztosan nem fognak, ugyanis nem akarnak asszisztálni egy újabb Majdan téri fordulathoz.

Kunhalmi Ágnes, a MSZP társelnöke szintén jelezte: nem fognak tüntetni a Kunigunda útján – összhangban a közös EP-listájukat vezető Dobrevvel. Kunhalmi ezt azzal indokolta, hogy a Tisza Párt maga is elutasítóan viselkedik a zöld-szociáldemokrata koalícióval szemben, és ez a hozzáállás még tragédiához vezethet 2026-ban. „Magyar nem ismeri fel, hogy a jelenlegi választási rendszerben koalíciós kényszer van, külön nem lehet változást elérni” – magyarázta.

Péntek délután aztán az MTVA is hozzászólt az egyre forróbb, pártok közötti vitához. Közleményükben nyomásgyakorlásnak nevezték Magyar Péter üzenetét, és hangsúlyozták, hogy fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor sem engednek, ha ez veszélyeztetné a működésüket. A Tisza-demonstráció elkerülhetetlennek tűnik – nagy kérdés, hogy ki tart majd Magyarékkal.

Jövök, ha nem kell sokat sétálni

Lapunknak válaszolt a Momentum és a Magyar Kétfarkú Magyar Párt is: a Momentum megerősítette, támogatnák a köztévén zajló vitát, azonban szeretnék, ha Magyar megtisztelné választóit, és részt venne a Partizán vitaműsorában. Le Marietta, a Kutyapárt EP-listavezetője pedig részt venne a tüntetésen is, "de csak akkor, ha nem kell sokat sétálni".