„Csináljunk fényt a hazugsággyár körül” – élőláncot vontak az MTVA épülete köré

„Csináljunk fényt a hazugsággyár körül” – élőláncot vontak az MTVA épülete köré

Rendőrsorfal az MTVA bejárata előtt 2022. november 4-én (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazugsággyár blokádja címmel hirdetett tüntetést az MTVA épülete elé a már egy hete ott táborozó Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő péntek estére. Bekerültünk a tévébe – mondta a képviselő, mivel beolvasták a petíciójukat és még a demonstrációról is beszámoltak az M1-en. De azt is mondta, hogy Magyarország már nem demokrácia és felvázolta a következő időszakra vonatkozó cselekvési tervet. A tüntetés hivatalos vége után élőláncot, vagyis blokádot kezdtek vonni a tüntetők az épület köré, de a gazdasági bejárat lezárását sorfallal akadályozták meg a rendőrök.

Galkó Balázs versével indult a tüntetés, felvételről szólt. Ezután Hadházy Ákos lépett színpadra, aki azt kérte, hogy emlékezzenek az 56-os forradalom áldozataira, így egy perces néma csend következett, majd ő távozott, hogy majd később mondjon beszédet. Ungváry Krisztián történész volt az első felszólaló. Elmondta, hogy szégyenletesen aktuális Kodolányi János gondolata, hogy a hazugság öl. Beszélt arról, hogy úgy beszéltek róla a köztévében, hogy ő nem szólalhatott meg. Felsorolt több propagandistát, akiket az agresszort támogató second hand háborús bűnösöknek nevezett. Aljasságból, kicsinyes hatalomféltésből lettünk árulók – mondta. Itt az MTVA-nál arról beszélnek, hogy '56-ben elárult minket a nyugat. Ma ebben az épületben azt mondják, hogy Ukrajna feje felett a nagyhatalmak kössenek békét, árulják el azt a nemzetet, amely fegyvert fogott magáért – mondta.

Varga Orsolya pécsi tanár lépett színpadra utána. „Mi a fenébe csöppentünk mi itt, hogy kerülünk ide, ahelyett, hogy otthon ülnénk és teát szürcsölnénk” – tette fel a kérdést. Megritkult a szabadság levegője körülöttünk – válaszolta meg. A boldogság pedig most NER-es szobákban van. „A diákokért és a tanárokért vagyok itt” – mondta. Meddig tűrjük még? Azokért vagyok itt, akik nem mernek még mozdulni, pedig tudják, hazudik a kormány. És azokért is demonstrálok, akik hisznek még a propagandának, mert rabláncon tartja őket a közmédia. Követeljük, hogy az MTVA hitelesen tájékoztasson, valós híreket akarunk – fogalmazott. Ez nem közmédia, hanem szemfényvesztés – mondta.

Dömsödi Gábor műsorvezető ezután Kalmár Lili kölcseys diákot kérte a színpadra. A szabad véleménynyilvánításért állunk ki, nem más akarja átmosni az agyunkat, hanem a kormány, a rengeteg szemenszedett hazugsággal, amit lead a médiában. Tisztességes választ, és változásokat akarunk – mondta. Hangsúlyozta, hogy nem állnak le addig, amíg a kirúgott tanárok nincsenek visszahelyezve a Kölcseybe. Ezt követően a tömeg a „Szabad ország, szabad oktatás” szlogent skandálta.

Dömsödi Gábor azt mondta, csak a fiatalokban lehet már bízni, „ti jöttök”, de ahhoz kellenek a felkészült tanárok is.

Simkó Edit következett, azt mondta, ő engedetlen pedagógus, aki polgári engedetlenséget fogadott mindaddig, amíg nem történnek változások. „Elmentem minden tüntetésre és mindig kevesen voltunk. Mikor voltunk legtöbben? Amikor a gyerekek szervezték. Azt hiszem megtaláltuk a társadalom közös nevezőjét: a gyerekek mellé kell állnunk” – mondta. Felrótta, hogy a diákok hatalmas tüntetése sem jelenhetett meg a köztévében. Ezt követően felolvasta a tanárok és diákok 9 pontját, amely „nem hangozhatott el a köztévében”. Vegyük tudomásul, ha a gyerekeinkről van szó, nincs jobb vagy baloldal, csak tisztesség és tisztességtelenség van. „Hallják ebben az épületben, hogy jogunk van tudni, hogy miről döntünk, amikor szavazunk, kapjunk megfelelő tájékoztatást” – mondta. Minket felülről ne fenyegessen senki, hanem szolgáljon ki, ez a lényege a demokráciának – tette hozzá.

Tudósítónk megkérdezett egy szervezőt, mit gondol, mennyien vannak. Azt mondta, csak annyit lát, hogy nem vagyunk 100 ezren, pedig annyian kellene lennünk. Gyertek ki! – kezdték skandálni a tüntetők. Ha nem jönnek ki, el kell mondani nekik, hogy mit kell csinálni, ezt elmondja majd Polyák Gábor médiajogász – mondta Dömsödi Gábor.

Nagyon remélem, hogy akik ebben a házban dolgoznak, nem nálam tanultak – kezdte Polyák Gábor. Aztán a közszolgálati kódex első pontját olvasta fel. Akik itt dolgoznak, vagy el sem olvasták, vagy nem értették – mondta. A közszolgálatiság nálunk nem létezik – tette hozzá. Az MTVA-t azért hozták létre, hogy ezen keresztül elfedjék a szerkesztési döntéseket és arra költsék a közpénzeket, amire akarják – mondta. Minden itt van, kivéve a felelősséget. Semmi kontroll nincs ez a ház fölött, egyetlen ember van, aki bármi indoklás nélkül ki tudná tenni e ház urát, a „hírhamisító Dánielt”, a Médiatanács elnöke – tette hozzá. „Húzzál el, Dániel” – skandálták erre a tüntetők. Ebben a házban háromféle ember van, az elvetemültek, a cinikusok és a megalkuvók, utóbbiakat a legnehezebb megérteni, de egyiküknek sincs mentség, senkit nem kényszerítenek, hogy itt dolgozzon. A közszolgálat nem kiszolgálás, ez a ház kiszolgál egyetlen embert, bármi fenntartás nélkül. Minket, a közt is tessék szolgálni – fogalmazott. Akik itt dolgoznak, nem újságírók, de a valódi újságírókat becsüljük és támogassuk – tette hozzá. A történelemkönyvekben igazolódni fog, hogy a propaganda rossz és nekünk van igazunk, de nekünk most kell élnünk és cselekednünk – mondta.

Ebben a házban nem volt előválasztás, a választáson is csak egy párt indult, a tanárok pedig boldogok. Ebben a házban azt állítják, hogy az oroszok a legjobb barátaink és Brüsszel az, aki bombáz – mondott néhány dolgot a közmédia bűnlajstromából. A világ lehet másmilyen, ez nem az egyetlen állapota a világnak – ezt kell elmondani a diákoknak.  Azért nincs itt igazi diktatúra, mert Önök itt vannak, Hadházy Ákos itt van és a diákok tüntetnek, ezért nincs diktatúra – mondta. Komoly elbeszélgetni valónk van az ellenzékkel is, például a helyi médiában a valóságról tájékoztassanak, érezze az ellenzék a saját felelősségét, ébredjen fel, szükségünk van rájuk is – tette hozzá. Majd zúgott az „Ébresztő!” „De egymásra van a legnagyobb szükségünk, amíg nem hallgatunk, addig nem lesz diktatúra” – mondta.

Láthatóan a székházból is követik néhányan az eseményeket – jelentette tudósítónk, aki beszélt Hadházy Ákossal. Azt mondta, nagyon örül, hogy ennyien eljöttek és meglepve látta, hogy az M1 bejelentkezett élő műsorában a tüntetésről. Nem tudja pontosan, hányan vannak, az biztos, hogy több mint 1000 fáklyát hoztak ki, hogy szétosszák és az már rég elfogyott.

Már a Holdról is látják, hogy a király meztelen – mondta Hajnal Edina a Magyar Anyáktól. Hozzátette: hisz abban hogy a fény győzni fog a sötétség felett, az igazság a hazugság felett. Beszéde közben zúgott a „Mocskos Fidesz!” Kezdjünk el élni, állítsuk meg ezt a szaros hazugsággyárat – üzente. „Gyertek ki” – kezdték újra a skandálást.

A Fidesz még azt sem csinálja jól, amit jól csinál – mondta Mérő Vera. – Az áldozatok helyzete semmivel sem lett jobb az elmúlt években, pedig a Fidesz csinált valamit, ami forradalmi változást hozhatott volna: készítettek egy kifogástalan videópodcast-sorozatot a Youtube-ra. Kérdezte is, vajon miért nem adja le a közmédia. Vakargatták az állukat, hogy milyen jó ötlet. Mindez két éve volt, azóta is semmi.

A társadalom nagy része azt hiszi el, amit a televízióban hall, ha hallanák, hogy miért rossz a bántalmazás, azt fogadnák el igazságként – tette hozzá. „Itt még akkor sem érvényesül a közmédia őrkutya-szerepe, ha azon életek múlnak” – fogalmazott. „Őrkutya közmédiát és szabad oktatást” – ezzel búcsúzott.

Baranyi Krisztina: Putyinista propaganda folyik a kormány agitációs felületein

Baranyi Krisztina következett, akit hosszas taps fogadott. Magyarország saját kormánya miatt ismét a történelem rossz odalára került – mondta. Van aki szerint Orbán egyszerűen gyáva hintapolitikát folytat, azaz a magyar érdekeket érvényesíti minden más szempont előtt, de a valóság az, hogy a magyar kormány politikájában nem a magyar érdek, hanem Putyin érdeke és akarata tűnik fel – mondta. Feltette a kérdést, hogy miért csak a magyar kormány támadja a szankciókat, még a szoros szövetségese sem. Orbán Viktor végzetesen egyedül maradt Európában, de az igazi baj az, hogy az elszigeteltség sötét zárkájába rántja a magyar nemzetet is. – fogalmazott, mire felhangzott a „Nem hagyjuk”.

A helyzet lehet még sokkal rosszabb is. Amikor putyinista propaganda folyik a kormány agitációs felületein, itt is, akkor sajnos nem kizárt, hogy EU- és NATO-kilépésünk megágyazása folyik – mondta. Ezt a szándékot kell megakadályoznunk és ez nehezebbnek tűnik, mint bármelyik feladat a rendszerváltás óta. Először érjük el, hogy az érveink hangozzanak el a közmédiában. Például, hogy a bombákat nem Brüsszelben, hanem Oroszországból dobálják. Annak is el kell hangozni, hogy a gáz ára nem a nyugati szankciók miatt ilyen magas, hanem a kormány rossz alkuja miatt. El kell hangozzon az is, hogy a szankciók működnek. El kell jusson a Fidesz híveihez, hogy a mi ellenségünk nem a nyugat, hanem a gyilkos Oroszország – mondta.

Hadházy Ákos: Magyarország már nem demokrácia

Baranyi Krisztina után Hadházy Ákos következett. Megköszönte mindenkinek akik kijöttek hozzá és itt vannak most. Elmondta, hogy arra a kérdésre, hogy lehet-e a hatalomra hatni, jó példa, hogy ma a híradóban beszámoltak a tüntetésről és be is olvasták a 9 pontos követelést. De hozzátette, hogy amíg nincs győzelem, addig nem hagyhatjuk abba. „Megfogadom, hogy nem fogunk félmunkát végezni”  – mondta.

Mivel már nem demokráciában élünk, hibrid forradalomra van szükség, hogy választáson leválthassuk a kormányt – mondta. Lesz néhány kellemetlen állításom. Az első, hogy Magyarország már nem demokrácia, de igaz, hogy még nem is diktatúra. Ezt hibrid rezsimnek, vagy választási autokráciának szokták hívni – fogalmazott. Közben elkezdték meggyújtani a fáklyákat a tüntetők.

Lehet-e ezzel a hatalommal szemben bármit elérni? És mit kell ezért tenni? Szerinte attól függ a siker, hányan vesznek részt a nyomásgyakorlásban és kitartanak-e. A teendőkről azt mondta, világossá kell tennünk, hogy ez egy korrupt, hazug, hibrid, rezsim. Ezért a tiszták és igazak forradalmára van szükség. Nagyon sok embernek kell békésen, de határozottan kikényszeríteni nagyon konkrét lépéseket – mondta Hadházy Ákos. Időben kell lépni, de nem lehet egyetlen nap alatt eredményt érni. nem szabad közben megtorpanni. Meg kell üzennünk a hatalomnak, a lépéseknek egyre erősebbnek, határozottabbnak, és radikálisabbnak kell lenniük – de békésen – mondta. Kényelmetlenséget, zavart is kell okozni a kormánynak. Nem véletlen, hogy még mindig a taxisoktól fél a kormány.

Közben egyre jobban esik az eső, de egyelőre nem mozdul senki. Hadházy hozzátette, akik szerint baj, hogy elvonja a tüntetéssel a figyelmet a pedagógusok helyzetéről, annak üzeni, hogy emiatt olvasták be a 9 pontjukat. „Látom, hogy fényt gyújtottak, hogy legalább egy pillanatra fény legyen itt a sötétségben” – mondta. Arra szólította fel a jelenlévőket, hogy a beszédek végén egy élőlánccal vegyék körbe az épületet, „csináljunk fényt a hazugsággyár körül”, amíg ki nem alszanak a fáklyák. 

És mi fog történni a következőkben? Ha Papp Dániel nem mond le, első és legfontosabb feladat: senki ne mondja azt, hogy nem történt semmi. „Benne voltunk a tévében”, de persze ne essünk ettől hasra. „Mondjon le a hírhamisító és tiltsa törvény a folyamatos fizetett propagandát” – követelte. „Addig fogom folytatni, amíg le nem győzzük a hazugsággyárat” – fogalmazott. Későbbi feladat lehet az agy, vagyis Rogánék felkeresése is, ahol kordont is lehet bontani, mint azt láttuk Orbánéktól is. A következőkre azt mondta, most sátrat bont, de ott lesz az oktatásért hirdetett tüntetéseken, és elkezdi járni az országot.

Blokádot vonnak az épület köré

A beszéd után az egy mondat a zsarnokságról szólt a hangszórókból, a résztvevők pedig elkezdték körbevenni a fáklyákkal az épületet. Közben rendőrök is megjelentek a bejáratnál.

Néhányan rázni kezdték a kaput, bentről a biztonsági őrök csak mosolyognak. Zúg a „Mocskos Fidesz” és a „Hazaárulók”, valamint a „Szabad ország, szabad média”. „Orbán takarodj”, „Engedj be” – a szószólók a gimnazisták, akik dobbal, hangszórókkal készültek.

Felcsendült a Kossuth-nóta is. A bejáratnál kamerázzák a rendőrök a tüntetőket – jelentette tudósítónk, aki megkérdezte, ez miért kell, mire egy rendőr azt válaszolta, azért, hogy ha olyasmi történik, amit szankcionàlni kell, akkor minden dokumentàlva legyen. Mit szól a gyereked, hogy ilyen apja van? skandálják néhányan a biztonsági őröknek.

A tömeg eleje az MTVA gazdasági bejáratának közelébe ért az élőlánc állítása közben, ám a rendőrök itt sorfalat álltak, és nem engedték tovább őket. Hadházy Ákosnak azt mondták, hogy a tüntetők nem mehetnek tovább, az állam működése szempontjából kiemelt épületben ugyanis legalább egy bejáratot szabadon kell hagyni. Kizárólag Hadházyt engedték át a sorfalon, mert ő országgyűlési képviselő, ő elindult a gazdasági bejárat felé. Visszajött és azt mondta, semmi értelme tovább menni, mert a „hibrid forradalomnak” nem ez a lényege. Elment a Bojtár utcai gazdasági bejárathoz és közölte a tüntetőkkel, hogy semmi értelme odamenni, mert minden zárva van. „Maradjanak itt, maradjanak határozottak, de mi nem Kubatov kopaszai vagyunk” – mondta a Telex tudósítása szerint.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője a Telex élő Facebook-közvetítésében azt mondta, hogy a tömeg a rendőri sorfallal már blokkolja a bejáratot, autóval nem lehet átjutni. Ő és Gelencsér Ferenc Momentum-elnök átjutott országgyűlési képviselőként. „Lekéssük a híradót” – skandálja közben a tömeg. Hadházy Ákos visszatért. Azt mondta, megcsináltátok, amennyire lehetett, körbevettétek az épületet, az MTVA épülete idáig tart. Az állam működése szempontjából kiemelten fontos épület egyetlen bejáratát védik a rendőrök – mondta a rendőrök vezetője a tüntetők kérdésére.

A bejáratnál közben a tüntetők egy nagy tüzet raktak, amit a rendőrök eloltottak. A fiatalok azon nevetnek, hogy ez mindent elmond a magyar rendőrségről, hogy ekkora tüzet sem tudnak eloltani. Mivel újra fellángolt a tűz, sokan odatették a fáklyájukat, hogy újra nagyobb legyen a tűz – jelentette tudósítónk. Megint eloltotta egy rendőr, de a tüntetők újra meggyújtották erre.

Fél 9-kor a hátsó bejáratnál a rendőrsorfal előtt maradtak fele elindult a főbejárat felé. Hadházy Ákos megköszönte a részvételt azoknak akik ott maradtak. „Az önök segítségével küldtünk üzenetet, elértük azt is, hogy bekerültek a tanárok követelései a televízióba” – mondta a rendőrsorfal előtt állva a hátsó bejáratnál, majd jó éjszakát kívánt. Közben rendőri erősítés érkezett a főbejárathoz. Most körülbelül 10-15 rendőr állhat a tüntetőkkel szemben.

Hadházy Ákos egy Facebook-képen meg is mutatta, hogy az utolsó bejárat (ahova nem engedtek tüntetőket a rendőrök) is le lett zárva, maga az MTVA zárta be. „Hibrid rezsim ellen hibrid forradalom kell. Békésen, de határozottan és fokozatosan. Félnek annyira, hogy négy képviselő miatt is bezárják az utolsó kaput…” – írta. 

A bejárathoz fél 9 után további rendőri erősítés érkezett. Tudósítónk szerint van némi tanácstalanság a tüntetők körében, vannak a radikálisabbak, akik arról beszélnek, nem szabad meghátrálni. Jött egy tanár, azt mondja egy megafonba a hazájáért jött ma ide, benne is van indulat, de szerinte nem szabad erőszakhoz folyamodni. Túlharsogták őt azzal, hogy „Elegünk van”.

A rendőrök több sorban felsorakoztak a bejárathoz, több rendőr látványosan videózza a velük szemben álló tüntetőket – jelentette tudósítónk.  

9 óra után azt jelentette tudósítónk, hogy lassan feloszlik a tömeg, a kapunál már több a rendőr, mint a tüntető. Az egyik rendőr rádiója épp megszólalt, hogy „köszönjük a munkátokat és a segítséget”.