Müller Cecília szabálytalanságot talált az idősotthonban, Karácsony szerint nem tesztelték a betegeket

Müller Cecília szabálytalanságot talált az idősotthonban, Karácsony szerint nem tesztelték a betegeket

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közzétett képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én. Az otthonban több mint százan megfertőződtek koronavírussal, öten közülük meghaltak. MTI/NNK

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik a Pesti úti idősotthon ügyében indult nyilatkozatháború. A kormányzati tájékoztatási portál szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos azonnali intézkedéseket rendelt a fővárosi önkormányzatot az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt. Az otthonban legkevesebb 151-en betegedtek meg, és hét gondozott életét vesztette. Karácsony Gergely korában arról írt, sok idős embert tesztelés nélkül szállítanak vissza a szociális intézményekbe.  

Müller Cecília csütörtökön látogatott el Budapest legnagyobb idősotthonába, majd kötelező határozatban újabb három azonnali intézkedést rendelt el. Az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítania a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk szerint komoly gond van az orvosi ellátásával. A szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, sőt be sem mentek az intézménybe, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömegessé vált – írták.

A második azonnali intézkedés szerint azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie a gondozóknak és ápolóknak, hogy a további fertőzéseket megelőzzék. A harmadik rendelkezés pedig az, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, valamint az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Az országos tiszti főorvos ugyanis a helyszíni szemlén szabálytalanságokat tapasztalt, és lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben.

Karácsony Gergely: Kezdjék el szűrni az idősotthonokat | Magyar Hang

151-en fertőződtek meg a Pesti úti idősek otthon. A kormány a fővárost hibáztatja, Karácsony Gergely szerint a kórházban nem tesztelték az időseket.

Kitértek arra is, hogy az idősotthon lakói között még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok.

A fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonból a múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelés, védőeszköz, a szerződött háziorvosok pedig nem látják el az intézményt.

A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztálya április 2-ától karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte az orvosát feladatainak ellátására, és a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól. A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 darab FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz-, és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek. Az operatív törzs pedig ezen a héten jelentette be, hogy további védőeszközöket nyújt segítségképpen az idősotthonoknak.

Ahogy korábban megírtuk, a kormány a fővárosra mutogat a tömeges megbetegedések ügyében, Karácsony Gergely azonban közleményben jelezte, a fővárosi önkormányzat saját költségén végeztette el a teszteket, miután a kórházakból többször is laborvizsgálat nélkül szállították vissza az idős gondozottakat. Ekkor derült ki egyáltalán, hogy baj van. A főpolgármester azt is elárulta, a tarthatatlan helyzetről több felhívást küldött az egészségügyért is felelős miniszternek és a tiszti főorvosnak több mint egy héttel ezelőtt, ám választ nem kapott.

A főváros korábbi közléséből kiderült, a kormányhivatal elvégezte a vizsgálatot korábban a Pesti úti intézményben, és nem találtak hibát. A Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere vezette hivatal azonban cáfolta a fővárosi önkormányzatot, mondván, nem ellenőrzést végeztek, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak az intézményvezetésének a helyzet kezeléséhez.

A Népszava arról írt, az idősotthonba a Bajcsy-Zsilinszky Kórház – ide szállították a betegeket a járvány előtt, és a járvány alatt is – főorvosa látogatott el tegnap. A fővárosnak átadott információ szerint a kórház vezetője mindent rendben talált. És korábban nem tett járványügyi megállapításokat Müller Cecília tiszti főorvos sem, aki szintén tegnap járt az otthonban.