Karácsony Gergely: Kezdjék el szűrni az idősotthonokat

Karácsony Gergely: Kezdjék el szűrni az idősotthonokat

Egy lakót szállítanak el védőruhába öltözött mentők a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint arról korábban a Magyar Hang is beszámolt, egy Pesti úti idősek otthonában eddig másfél száz lakóról és dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, személyesen látogatott el az intézménybe, ahol összesen 151-en betegedtek meg – a Népszava információi szerint 154-en – és legalább 126 embert szállítottak kórházba. Az intézmény dolgozói számára oktatást indítottak, hogy megfékezhető legyen a járvány további terjedése, amit védőruhákkal és teljes izolációval is igyekeznek megakadályozni.

Spanyolországban vagy épp Franciaországban nagyszámúi idősek számára fenntartott szociális intézménybe jutott be a koronavírus, amelynek terjedését szinte lehetetlen volt feltartóztatni. Félő, hogy a Pesti úti otthon esetében is éppen ez történik. A tragikus esemény miatt megindult a politikai adok-kapok, a kormány egyből a fenntartó fővárosi önkormányzatot jelölte meg bűnbakként, Karácsony Gergely reakciójából ugyanakkor kiderült, hiába kérték, hogy a fővárosi otthonok lakóit teszteljék, sokszor a kórházból is laborvizsgálat nélkül szállították vissza az intézménybe az idős embereket. Így a főváros saját költségén egy magánlabort kért fel a tesztelésre, ekkor derült ki, hogy nagy a baj.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy a fővárosi fenntartású intézményekben a napokban vizsgálódott a kormányhivatal, és mindent rendben talált. Ennek ellenére a kormány médiagépezete azonnal megindította a támadást a fővárosi önkormányzat ellen. Az Origo arról írt, a főpolgármester az otthonok alkalmazottjaira próbálja tolni a felelősséget. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig közleményben hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Önkormányzat, azaz a Karácsony Gergelyék által fenntartott Pesti út idősek otthona gócponttá vált a koronavírus-járványban. Mostanra azt is tudják, hogy a fenntartó számos olyan hibát vétett, ami egyértelműen hozzájárulhatott ehhez – tette hozzá.

Operatív törzs: a növekedés stádiumában vagyunk, fokozott fegyelemre van szükség | Magyar Hang

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján elmondta, az eddigieknél jóval nagyobb mértékben nőtt a megbetegedések száma. Péntekre 210 új fertőzöttet regisztráltak, sokan az új betegek közül a Pesti úti idősek otthonának lakói közül kerültek ki. A tiszti főorvos az eset miatt országos vizsgálatot rendelt el a hasonló intézményekben, hogy megelőzzék az újabb gócpontok kialakulását.

A fővárosi kormányhivatal mindeközben közleményben jelezte, Karácsony Gergely valótlanságot állított, amikor arról írt, hogy a hivatal már lefolytatta volna a vizsgálatot az otthonban. – A kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idősotthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak az intézményvezetésének a helyzet kezeléséhez, miután láthatóan a fenntartó ezekről nem gondoskodott hiánytalanul. Az ellenőrzés most jön, miután szerdán az országos tiszti főorvos elrendelte az idősotthonok kötelező ellenőrzését – fogalmazott a Népszava szerint a Sára Botond, Józsefváros korábbi fideszes polgármestere által vezetett hivatal.

A fővárosi önkormányzat hivatalos közleményben cáfolta a kormányhivatalt, mondván, nem állították, hogy a Pesti úti otthonban tartott ellenőrzést a kormányhivatal. A fővárosi fenntartású intézményekben – négy másik otthonban – vizsgálódott a kormányhivatal, és azokban mindent rendben talált – írták.

A Pesti úti intézménybe a Bajcsy-Zsilinszky Kórház – ide szállították a betegeket a járvány előtt, és a járvány alatt is – főorvosa látogatott el tegnap. A fővárosnak átadott információ szerint a kórház vezetője mindent rendben talált. És nem tett járványügyi megállapításokat Müller Cecília tiszti főorvos sem, aki szintén tegnap járt az otthonban.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán pénteken arról írt, hogy a fővárosi idősotthonokba és a hajléktalan-ellátásba is küldtek vissza a kórházak olyan embereket, akiket nem teszteltek. Hozzátette, erről a tarthatatlan helyzetről több felhívást küldött az egészségügyért is felelős miniszternek és a tiszti főorvosnak több mint egy héttel ezelőtt, ám választ nem kapott. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a kormány helyett a főváros rendelte el saját hatáskörben a tesztelést, ami életmentő beavatkozás volt. Végül felszólította a kormányt, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg az ország összes idősotthonának szűrését az önkormányzati, a magán és az egyházi fenntartású intézményekét is.

– Szörnyű volt, mint egy filmben, csak ez éppen velünk történt meg. Tetőtől-talpig védőruhába és védőmaszkba burkolózott gondozók és mentősök válogattak az idős lakók között – mesélte a Népszavának az intézmény egy dolgozója. A lap megjegyzi, szakmai források szerint ha csak egy héttel korábban végzik el a teszteket, akkor a fertőzöttek száma a fele lehetne.