Németh Szilárd szerint a kormánynak a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése

Németh Szilárd szerint a kormánynak a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelenti a rezsicsökkentés megváltoztatásának részleteit Tusnádfürdőn 2022. július 21-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány számára továbbra is a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése – az MTI beszámolója szerint erről beszélt Németh Szilárd a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szavai szerint az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó brutális energiaválság közepette kell így tenniük.

Megismételte a drágulás mértékét is, amely szerint az áram ára duplájára, a gáz pedig hétszeresére emelkedik a kormány által meghatározott átlagfogyasztás felett. Azt mondta, hogy „tenniük kellett egy lépést”. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek, e fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára. Állítása szerint „ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára”. Szerint a csökkenetett árat azért tudják biztosítani, mert működik a Paksi Atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára. Ha pedig már Paks-2 is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára.

A gázfogyasztás tekintetében viszont – mint Németh Szilárd elmondta – nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár, az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbéméterenkénti ára, „miközben a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként”. Itt hozzátette, hogy a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot és a magyar kormány – köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – azon dolgozik, hogy a magyar lakosság energiaellátása biztosított legyen.

Lapunk már beszámolt róla, hogy kifejezetten szegény családok is bajba fognak kerülni a rezsicsökkentés részleges visszavonásával. Az Átlátszó cikkéből pedig kiderül az is, hogy a cseheknél, románoknál vagy épp szerbeknél például kevesebbet kell fizetni gázért és áramért, mint amekkora világpiaci árral a kormány számolt.