Nemzetközi szervezetekhez fordul a Pedagógusok Szakszervezete

Nemzetközi szervezetekhez fordul a Pedagógusok Szakszervezete

A Pedagógusok Szakszervezete évnyitó sajtótájékoztatója Fotó: Mihály Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fekete ruhában, fekete esernyőkkel nyitották meg a 2022/23-as tanévet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviselői. Az érdekképviselet továbbra is magasabb béreket és alacsonyabb munkaterheket követel a pedagógusok és az oktatást-nevelést segítő mukavállalók számára.

Nemzetközi szervezetekhez fordul egy kiáltványban a Pedagógusok Szakszervezete. Az UNICEF, az ILO (International Labour Organization, Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) illetve az Európai Bizottság magyarországi képviseletének figyelmét szeretnék felhívni a magyar kormány hibás oktatáspolitikájára – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa a szakszervezet évnyitó rendezvényén Budapesten, ahol fekete ruhában, fekete esernyőkkel jelentek meg az érdekképviseletek képviselői.

– A magyar kormány tudatosan alacsonyan tartja az oktatásban dolgozók bérét! A pedagógusok fizetése az OECD-tag uniós országok közül nálunk a legalacsonyabb, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán körülbelül 60 százalékát teszi ki. A PSZ követeli, hogy a bérek érjék el a diplomás átlagbér legalább 90, majd 100 százalékát! A fizetés legyen értékálló, kövesse az inflációt! – írják a nemzetközi közvéleménynek szóló kiáltványukban, amelyben az oktatáspolitika számos intézkedését kifogásolják. Többek között azt is, hogy a kormány 2022 elején rendeletben, majd törvényben szigorította meg jelentősen a pedagógussztrájk feltételeit: a tanároknak a gyermekfelügyelet mellett az órák legalább ötven százalékát sztrájk alatt is meg kellene tartaniuk, így a munkabeszüntetés jóval kevésbé lenne észrevehető.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Magyar Hangnak azt is hozzátette: a szakszervezet szeretné, ha a strasbourgi bírósághoz is eljutna a pedagógussztrájkot korlátozó törvény. 

A sajtótájékoztatón a szakszervezet képviselői arról is beszéltek, hogy újabb országos megmozdulásra készül a szakszervezet, mivel eredménytelenül zárult keddi sztrájktárgyalásuk a kormánnyal.

A felsőoktatási felvételi eljárás megváltoztatását Totyik Tamás, a PSZ alelnöke átgondolatlan, elhamarkodott döntésnek tartja, mert a döntés előtt elmaradt az előzetes társadalmi egyeztetés. A Magyar Hang kérdésére azt javasolta a pályakezdő tanároknak, illetve pedagógus hallgatóknak, hogy álljanak be a szakszervezetekbe, mert fontos a modernizálás a szervezetek fennmaradásához.