Népszava: A Kúria elnökének praktikái nehezíthetik a kormány brüsszeli tárgyalásait

Népszava: A Kúria elnökének praktikái nehezíthetik a kormány brüsszeli tárgyalásait

Az Európai Bizottság épülete (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aggasztónak tartja az Európai Bizottság (EB), hogy egyes közelmúltban történt kúriai kinevezések jogszerűtlenek voltak – írta csütörtöki számában a Népszava. Anitta Hipper, a testület szóvivője a napilap kérdésére megerősítette: ismerik a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jelentését a pályázati eljárásokról, valamint az Országos Bírósági Tanács július 6-i határozatát, amely kimondja, hogy Varga Zs. András Kúria-elnök tavalyi kinevezési tevékenysége nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Felidézték: az MHB által közzétett pályázati összefoglaló szerint Varga Zs. a kúriai bírák és bírósági vezetők kinevezésekor 11 pályázatból öt esetben nem az első helyen rangsorolt bíró kinevezését, illetve áthelyezését kezdeményezte, és az előírásokkal szemben egyszer sem kérte ehhez a Országos Bírói Tanács egyetértését. Emlékeztettek, hogy korábban a Kúria elnök megválasztása is visszhangot keltett, mivel korábban soha nem szolgált bíróként és megválasztásához több törvény módosítására volt szükség.

A szóvivő azt mondta, hogy az idei beszámolóban konkrét ajánlást fogalmaztak meg Magyarország számára, többek között arról, hogy az európai normák figyelembevételével meg kell erősíteni az igazságügyi szervek ellenőrzését a Kúria elnöke felett. Az EB azt kérte, hogy úgy módosítsák a Kúriára vonatkozó szabályokat, hogy lehetetlenné váljanak a rendes eljáráson kívüli bírói kinevezések.

A magyar kormány jelenleg is egyeztet a jogállamisági kifogásokról, a tárgyalások kimenetele hatással van az ország által lehívható uniós forrásokra is.