Népszava: Felfüggesztették a belgyógyászati területi ellátási kötelezettséget a fővárosban és Pest megyében

Népszava: Felfüggesztették a belgyógyászati területi ellátási kötelezettséget a fővárosban és Pest megyében

Mentőápoló védőfelszerelést vesz fel az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Már akkora a fővárosi és a Pest-megyei kórházak belgyógyászatainak a leterheltsége, hogy az országos tiszti főorvos – a Népszava birtokába került dokumentum szerint – átmenetileg felfüggesztette az ilyen osztályokkal rendelkező kórházak területi ellátási kötelezettségét – írja a lap.

Úgy tudják, keddtől az intézkedés visszavonásáig mintegy 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi és a Pest-megyei belgyógyászati betegeket, és a mentőszolgálatnak kell majd megtalálni, hogy hol van hely a páciens fogadására. Így szerintük az is előfordulhat, hogy egy csepeli magas-vérnyomásost a környékbeli intézmények telítettsége miatt Ceglédig vagy Vácig is elvisznek majd.

A Népszava felidézte: miután a kórházak a Covid betegek ellátásához a belgyógyászati osztályaikat alakították át, kevés hely maradt a nem azonnali ellátásra szorulóknak, például hasfájósoknak, a szív-és keringési panaszokkal küszködőknek. A KSH adatai szerint már a múlt év decemberében 99,8 százalékos ágy-kihasználtsággal működtek a belgyógyászatok. A helyzetet most tovább nehezítette, hogy március elsejével kellett aláírni a dolgozóknak az j egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, amire sokan nem voltak hajlandók, vagyis nőtt a szakemberhiány.