Sok egészségügyi szakdolgozó menne külföldre, amint lehet

Sok egészségügyi szakdolgozó menne külföldre, amint lehet

A Pfizer-BioNTech vakcinát fecskendõbe szívja az oltás előtt egy egészségügyi dolgozó a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn egyetlen éjszaka alatt ötezerötszáz szakképzett dolgozó tűnt el az egészségügyből, számolt be az első becslésekről a Népszava. Ők a megszabott határidőig nem írták alá az új munkaszerződéseket, nem kívánnak a most bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozni. A kormánypárti sajtó viszont ezt az egészet mint valami sikertörténetet tette közzé, arról írva, hogy a dolgozók 95 százaléka aláírta az új munkaszerződést.

A most távozók hetven-hetvenöt százaléka, tehát 3500-4000-en szakdolgozók – tájékoztatott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. A szervezet nemrég indított országos felmérést tagjai körében, hogy megtudja, kik közül kerülnek ki az új szerződést alá nem írók.

Balogh Zoltán úgy látja, a legtöbben azokról a területekről távoznak, amelyek a legnagyobb terhelésnek voltak kitéve. Például az intenzív- és sürgősségi osztályok dolgozói, valamint az átirányítottak közül. Az elnök szerint már az is látszik, hogy amint javul a járványhelyzet, sokan terveznek ismét külföldre menni dolgozni. Továbbá számolni kell azzal is, hogy évente ezrek mennek nyugdíjba.

Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató kedden még arról beszélt, hogy ahol nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ott átcsoportosítással meg tudják oldani a munka folytonosságát.