Népszava: kiskorúakat túlóráztattak a zánkai Erzsébet-táborban

Népszava: kiskorúakat túlóráztattak a zánkai Erzsébet-táborban

A Zánkai Erzsébet-tábor főépülete 2023. június 23-án. (MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiskorúakat túlóráztattak az Orbán-kormány zánkai üdülőjében tartott Erzsébet-táborokban – írja a Népszava. A lap értesülései szerint a panaszok után változtattak a beosztáson, de azok így is napvilágra kerültek.

Információik szerint az üdülőkomplexum boltjában 16-17 éves diákok is dolgoztak, akiket egy ideig napi nyolc óránál hosszabb munkavégzésre is igénybe vettek, olykor este tíz után is. Mindkettő szabálytalan, ahogy a délutáni műszakot követő délelőtti is, miután így nem biztosított a 12 órás pihenőidő. Azért, hogy papíron minden rendben legyen – állítják az érintettek – a beosztás és a jelenléti ív eltért egymástól. A lap kérdéseket tett fel az alapítványnak, de az elhárította kérdéseiket, az üzemeltető kft. hetekig nem reagált rájuk.

Az Erzsébet-táborokat 2012-ben indította el az Orbán-kormány, ahol megjelentek a kiskorú idénymunkások is. Az elmúlt évben már 180 ezer gyerek üdült Zánkán, ellátásuk nem kis logisztikai feladat: a 4,4 milliárdos (2022) árbevételű Erzsébet Gyermektáborok Kft. 169 alkalmazottat foglalkoztat. A tábor boltjában, fagyizójában és éttermében is dolgoznak fiatalok. A lapot 16-17 évesek keresték meg szülői beleegyezéssel, elmondásukat nagykorú dolgozók is megerősítették.

– A délutáni műszak 13.40 perckor kezdődött és 22.00 óráig tartott, ám a boltfeltöltést-takarítást ezt követően kellett elvégeznünk, vagyis esetenként 1,5-2 órával tovább dolgoztunk – mesélte az egyik fiatal. – Ez egyrészt rendkívüli munkaidő, másrészt éjszakai munkavégzés, márpedig 18 év alatti munkavállalók esetén mindkettő jogszabályellenes. A rendkívüli éjszakai munkáért bért nem kaptunk, kiskorúként hivatalosan nem is kaphattunk, de munkaidő-kompenzációt, szabadidőt is csak ritkán. Heti két szabadnapunk volt, és a legtöbb esetben tíz óránál többet dolgoztunk – tette hozzá.

A kiskorúak arról beszéltek, többször volt olyan, hogy tíz és fél órát dolgoztak, és ha szóltak a vezetőknek, ők nem foglalkoztak a panasztétellel. A beosztásuk alapján kellett dolgozniuk, de a jelenléti ívet legálisan kellett kitölteniük. A húsz év körüli dolgozók is több szempontból problémás munkakörülményekről számoltak be, többen a rossz szálláskörülményeket, rázós munkabeosztást, éjszakai túlórákat emlegettek. A lap azóta is vár a kérdések megválaszolására.