Népszava: leválthatják a honvédelmi minisztert

Népszava: leválthatják a honvédelmi minisztert

Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a NATO 2019 június 27.-i értekezlete után (Fotó: (Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava értesülései szerint Benkő Tibort nem biztos, hogy alkalmasnak tartják a hadsereg teljes modernizációjának levezénylésére, ezért még az idén távoznia kell a Honvédelmi Minisztérium (HM) éléről. A napilap információi szerint egyéb átalakításokra is számítani kell a tárcán belül, minden bizonnyal nyugdíjba küldenek számos, vezető feladatokat ellátó nyugdíjas korú tisztet.

Stratégia és machinációk

A Népszava szerint a harckocsik

karbantartásával foglalkozó HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. és a HM

Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő

kezelésébe kerülne. A mostani formájában megszűnne a HM Zrínyi Térképészeti és

Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., a Zrínyi Kiadó további

sorsa pedig még nem dőlt el.

A lap közölte, az átszervezés előkészítésére már létre is jött egy munkacsoport, amelyet a minisztériumon belül Mogyorósi József Zsolt ezredes, logisztikai csoportfőnök-helyettes vezet.

Korábbi változások

Orbán Viktor egy hónapja már jelentős változtatásokat hajtott végre a HM vezetésében, mennie kellett Kádár Pál közigazgatási államtitkárnak, Sulyok János védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkának, Balog András József jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárnak. A Népszava forrásai szerint ezek már a további átalakítások előszelét jelenthették, az érintettek szakterülete is jelzi, hogy elsősorban a HM működésével, a modernizációval kapcsolatban akar változást látni Orbán. Ebben egy tárcán belüli forrás szerint az az ironikus, hogy a legfontosabb döntések, például a hadibeszerzés ügyei sosem a HM-ben dőltek el, hanem Orbán Viktor közvetlen környezetében, ezekről a minisztérium dolgozók már kész tényként értesültek. A lap úgy tudja az átszervezés előkészítésére már létrejött egy munkacsoport a minisztériumon belül Mogyorósi József Zsolt ezredes, logisztikai csoportfőnök-helyettes vezetésével, a változásokra pedig még idén sor kerülhet. A Népszava kereste a HM sajtóosztályát és a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezetét is, de válaszokat nem kaptunk.

Költöznek?

A lap forrásai szerint ismét aktuálissá vált a tárca Székesfehérvárra költöztetésének kérdése. Szerintük ez már évek óta téma, mivel a Magyar Honvédség Parancsnoksága most is az egykori koronázóvárosban van, nem lenne irracionális döntés, logisztikailag azonban számos nyitott kérdés van még. Az egyik, hogy a költözés vélhetően komoly fluktuációval járna, elsősorban a civil állományban