Népszava: több mint száz helyen szüntetnék meg a háziorvosi ügyeletet

Népszava: több mint száz helyen szüntetnék meg a háziorvosi ügyeletet

Burai Ágnes háziorvos beolt egy nőt a Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával az orvosi rendelőjében Debrecenben 2021. április 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háziorvosi ügyeleti rendszert is átalakítaná a kormányzat. A Népszava által megismert tervezet szerint – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná a feladat megszervezését. A jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja a mostani csaknem 300 helyett. Ebből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, és 60 vegyes, felnőtteket és gyermeket is fogadó lenne.

Mint írják, megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból néhány maradna. A koncepció bírálói szerint mindez főként az aprófalvas megyékben komoly betegbiztonsági kockázatot is jelenthet. A megszűnő orvosi ügyeleteket tartalmazó listát a lap cikkében találják.

Az átalakítás után a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontba ügyelni – derül ki a cikkből. A készítők szerint járásonként 1,5-2 hétköznapi délutános műszak jutna egy-egy háziorvosra.

A Népszava úgy fogalmazott, hogy egyes szakértők szerint kétséges, hogy lesz-e háziorvos, aki vállal ilyen ügyeletet.  A koncepció szerint este tíz után, a teljes ügyeleti időben pedig „az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontja osztályozza a feladatokat és jelzi a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt”. Azt viszont nem tartják szükségesnek, hogy az ország valamennyi járásában működjön az alapellátási ügyelet. Ám ahol marad ilyen pont, ott az adott járás háziorvosai, saját asszisztenciájukkal fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.