NER-es lángos és a Magyar Zűrhajós – Az ARC Közérzeti Kiállításon jártunk

NER-es lángos és a Magyar Zűrhajós – Az ARC Közérzeti Kiállításon jártunk

A 2020-as ARC plakátkiállítás (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszadik alkalommal rendezték meg az ARC közérzeti plakátkiállítását: több, mint 700 pályamunka közül választotta ki a húsztagú zsűri a legjobbakat.

Számos plakát foglalkozik a NER-rel, valamint annak Balaton körüli területszerzésével. Ezeknél a plakátoknál hollywoodi kasszasikereket megszégyenítő címekkel találkozhatunk, a Szódásszabadságtól, egészen a Lö Lö Land-ig. Természetesen a Balaton partján közkedvelt nemzeti ételünk új verziója sem maradhat el, a NER-es Lángos és emléket állítottak a vasalódeszkás tornatanárnak is.

Sok-sok alkotás választotta témájául a koronavírus helyzetet, így, ha jó helyen sétálunk, a plakátokról visszanézhet ránk (vagy nem) a szemeit maszkjával eltakaró Kásler Miklós miniszter, láthatunk egyszer használatos maszkokat teregető nyugdíjas asszonykát is, ahogy megjelentek a koronavírus helyzethez alkalmazkodó maszkos-fertőtlenítős emojik is. Ugyanakkor a magyar gasztronómiát is sikerült beleszőni a kreatív alkotóknak a magyarországi válsághelyzetet bemutató művekbe; így született meg a Covid-ubi.

A 2020-as ARC plakátkiállítás (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

A magyar demokrácia sanyarú helyzetével foglalkozik rengeteg plakát, előtérbe kerül a magyar oktatás- és egészségügy, valamint a magyar sajtó helyzete, így az Index-ügy is. Ez utóbbi témában, olyan sok pályamunka született, hogy a zsűri tagjai külön válogatást állítottak össze belőlük. Van az egykori Indexért örökmécsesként ragyogó „I” betű, de találkozhatunk a függetlenség állapotát jelző barométerrel is. Néhány sorral odébb importált orosz és kínai „demokráciát” mutat az egyik plakát, a vele szemben lévő pedig egy hatalmas húszezrest, Deák Ferenc portréja helyett Mészáros Lőrincével. Külön plakátot kaptak a Fidesz-kormány kedvenc zenészei; egymás mellett a magasban, munkásemberként ábrázolva ül Pataky Attila, Nagy Feró, Fenyő Miklós és mellettük mosolyog Szikora Robi is. Készült plakát a „Narancs Agyú” Kósa Lajosról, a Nemzeti Konzultációról, a magyar Zűrhajósról és a Nemzeti Alaptanterv részét képező „lopni” ige helyes ragozásáról is.

A 20. ARC közérzeti kiállítás november 1-ig éjjel-nappal megtekinthető a Bikás Parkban.