Nincs fizikatanár a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc egykori iskolájában

Nincs fizikatanár a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc egykori iskolájában

Krausz Ferenc Németországban élő Nobel-díjas magyar fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója a Kossuth rádió stúdiójánál 2023. október 6-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Fotó: Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar tudós a móri Radnóti Miklós Általános Iskolába járt, ám jelenleg ebben az intézményben nincsen fizikatanár, írja a momentumos Tóth Endre Facebook-oldalán. A politikus szerint habár az iskola honlapján még szerepel egy fizika szakos tanárnő, de ő már korábban nyugdíjba vonult és nem tanít az iskolában – ezt az iskola is megerősítette neki telefonon. Tóth úgy tudja, hogy a fizika órákon egy földrajz-biológia szakos tanárnő helyettesít.

Krausz Ferenc több interjúban is beszélt tanárai meghatározó szerepéről, a Hír TV-ben például a többi között azt mondta: „Vannak Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink, Vermes tanár bácsijaink. Hogy ők hogyan keletkeznek, ahhoz én már nem értek, de talán ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy rendkívüli aggodalommal figyelem a magyarországi tanári szakma jelenlegi megbecsültségét és itt a tévén keresztül is szeretnék apellálni a döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent, amit a lehetőségek megengednek annak érdekében, hogy ennek a szakmának a becsülete helyre álljon minél gyorsabban. Ugyanis ha ez nem sikerül, és nem lesznek a jövőben Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink és Vermes tanár bácsijaink, akkor egészen biztosan nem lesznek Nobel-díjaink. És ez még a legkisebb baj.”

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára nemrég úgy nyilatkozott Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjával kapcsolatban, hogy szerinte mind a ketten a magyar oktatási rendszerben tanulták meg az alapokat. Éppen ezért nekünk, magyaroknak is önbizalmat adhat, hogy mi is képesek vagyunk a legkiválóbb teljesítményre ma is – tette hozzá.