Novák Katalin a NATO-főtitkárral tárgyal, a parlament viszont nem lép

Novák Katalin a NATO-főtitkárral tárgyal, a parlament viszont nem lép

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin jövő héten Brüsszelbe látogat, ahol többek között Alexander De Croo belga miniszterelnökkel, az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával, valamint Fülöp belga királlyal is tárgyal majd, ám a legfontosabb találkozója a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel lesz, írja az Index. A lap úgy tudja, hogy az orosz–ukrán és az izraeli–palesztin háború miatt több NATO-tagállam vezetője már türelmetlen Magyarországgal szemben, amiért az Országgyűlés még mindig nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Az államfő még áprilisban úgy nyilatkozott, hogy „a NATO-nak egységesnek és erősebbnek kell lennie, de a bővítésről szóló kérdéseket meg kell vitatni”, ugyanakkor leszögezte, hogy köztársasági elnökként a személyes véleménye az, hogy ebben a helyzetben több érv szól Svédország NATO-csatlakozása mellett, mint az ellen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyébként múlt hétfőn benyújtotta a parlamentbe a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvénytervezetet, ezt követően a Fidesz-frakció azzal kapcsolatban, hogy mikor veszi a magyar parlament napirendre a svéd NATO-csatlakozási egyezmény zárószavazását, azt közölte, hogy „nincs változás a kormánypártok álláspontjában, a magyar parlament szuverén, a saját menetrendje szerint halad”. A magyar parlament ugyanakkor még a jövő héten sem tárgyal a svéd NATO-csatlakozásról, noha a jövő héten négy teljes napon át ülésezik az Országgyűlés – írta a Hvg.hu. Ebbe a menetrendbe nem fér bele továbbra sem a lassan 16 hónapja tárgyalásra váró javaslat Svédország NATO-csatlakozásáról.

Törökországon és Magyarországon kívül már minden tagország jóváhagyta a svédek felvételét a szervezetbe.