Novák Katalin „fizikailag és szellemileg” is készül a Bolsonaróval való találkozóra

Novák Katalin „fizikailag és szellemileg” is készül a Bolsonaróval való találkozóra

Novák Katalin készül a Bolsonaróval való találkozóra (Fotó: Facebook/Novák Katalin)

Fotó: Robert Erdi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Fizikailag és szellemileg is készül” a Jair Bolsonaró elnökkel való találkozóra Novák Katalin. A köztársasági elnök a Facebook-oldalán írt arról, hogy hamarosan indul a Planalto palotába.

Az államfő közlése szerint két témáról tervez egyeztetni a brazil elnökkel. Az egyik, hogy miként lehet elkerülni a háború eszkalációját, illetve a háborúból fakadó áremelkedést, élelmiszerhiányt, gazdasági visszaesést és éhínséget.

A másik téma a „hagyományos családi értékek védelme és a gyermeket vállaló és nevelő fiatalok hatékony segítése”. Novák szerint bár Brazília százszor nagyobb nálunk, még a Holdról is látható, de mégis van olyan terület, „ahol a magyar megoldások jelentenek inspirációt”.

A brazil elnök az elmúlt években járványügyben szeretett nagyot mondani, de korábban számtalan témában mondott erőseket. Egy politikusnőnek 2003-ban például azt vetette oda, hogy csak azért nem erőszakolná meg, mert nem érdemli meg. Mondott már olyat is 1999-ben, hogy „a diktatúrának 30 ezerrel több embert kellett volna meggyilkolnia, és a Kongresszussal kellett volna kezdniük, meg Fernando Henrique Cardoso elnökkel”. Rá két évre kijelentette, képtelen lenne szeretni a fiát, ha a saját neméhez vonzódna, „akkor inkább haljon meg autóbalesetben” 2017-ben pedig kijelentette, hogy „az a rendőr, aki nem gyilkol, nem rendőr”. Az erdőirtás egyébként a 2019 óta tartó elnöksége óta évtizedes csúcsra nőtt az Amazonas térségében. Csak 2020 augusztusa és 2021 júliusa közt 10 476 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki.