Nyithatnak az iskolák, visszatérnek a normális működéshez a bölcsődék és óvodák – Itt a menetrend

Nyithatnak az iskolák, visszatérnek a normális működéshez a bölcsődék és óvodák – Itt a menetrend

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án (Fotó: MTI/Kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tanév végéig marad a digitális oktatás, de június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és a tanulók „oktatási célú találkozását” – jelentette be a Facebookon közzétett videójában – a járványhelyzet idején az oktatásért felelős – Maruzsa Zoltán. Ezzel együtt már nemcsak a kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában biztosítani kell a felügyeletet az oda járó gyerekek számára. Arról is megszületett a döntés, hogy visszaállnak a normális működési rendre a bölcsődék és az óvodák.

Security Check Required

– Mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-től, a fővárosban pedig június másodikától visszatérnek a normális működési rendhez – közölte Maruzsa Zoltán a Facebookon közzétette videójában. Az államtitkár bejelentése szerint az intézmények a nyár folyamán legfeljebb két hétre állhatnak le, erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott.

A tapasztalatok szerint a tantermen kívüli digitális oktatás jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad és a tanév hossza sem változik. Maruzsa Zoltán ugyanakkor bejelentette azt is, hogy június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és a tanulók „oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítés tartását”, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása.

Ugyancsak június 2-től megváltozik a gyermekfelügyelet rendje. Már nemcsak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az oda járó gyerekek felügyeletét, mégpedig június 26-ig. A felügyeletben részt vevőknek június 2-a és 15-e között elsősorban felzárkóztató, a tanulást támogató tevékenységeket kell szervezniük, míg ezután a már a következő tanérvre való felkészülésre kerülhet sor.

Beszámolt arról is, hogy intézmény hatáskörben napközis táborokat is lehet szervezni az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett, a nyári táborok kapcsán zajlanak még az egyeztetések.

A gyermekfelügyeletben résztvevő gyermekek számára június 26-ig a tanév során alkalmazandó szabályok szerint kell biztosítani az étkezést és csak június 29-től lehet átállni a nyári szünetben érvényes rendre.

A kormány nevében azt is kérik, hogy az intézmények ne szervezzenek hagyományos tanévzárót és ballagást, de átgondoltan, akár kevesebb résztvevővel, a tömeget kerülve megtarthatják a programokat.