Oltási akcióhét: Pikó András levélben tudta meg, mégsem segíthetnek az önkormányzatok

Oltási akcióhét: Pikó András levélben tudta meg, mégsem segíthetnek az önkormányzatok

Pikó András a Partizán műsorában (Pikó András / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Örömmel vettük, hogy az Auróra utcai rendelőintézetünk is részt vehet a kormány által meghirdetett Oltási Akcióhétben. Egy órája érkezett a levél a kormányhivatal illetékesétől, hogy sztornó, vissza minden! A kormányzati oltási akcióhétben sem mi, sem más kerületi rendelők nem vehetnek részt – erről írt közösségi oldalán Pikó András, Józsefváros polgármestere. Mindezt annak ellenére, hogy Pikó szerint arról, hogy az Auróra utcai intézményük részt vesz a kormányzati programban, hivatalosan tájékoztatták a szakrendelőjük vezetését, másképp nem is szervezhette volna át a rendelési időket. A levélben egészen pontosan az olvasható: köszönik az intézményvezető felajánlását, de az akcióhétben kizárólag fővárosi kórházak vehetnek részt, a szakrendelőknek az előzetesen regisztrált és időpontot foglalt személyek oltását kell biztosítani. 

Mint a polgármester kifejtette, a rendelőjükben már átszervezték a rendelési időket, hogy semmi akadálya ne legyen az egész napos oltakozásnak. – Mi megterveztük a kommunikációs kampányt, 10000 plakáton szeretnénk hirdetni azt, hogy vegyék fel az oltást – és utána a rászorulók igényeljék nyugodtan a 20 ezer forintos kerületi oltási támogatást – tette hozzá.

Megjegyezte, nem tudja hogyan jutott erre a döntésre a titokzatos nevű Fővárosi Oltási Munkacsoport, „de ezúton is gratulálok az okos és bölcs döntéshez”. – Elképzelni sem tudom, hogyan szolgálja az oltási akcióhét nagyobb sikerét az, hogy az önkormányzati rendelők nem vehetnek benne részt? – tette fel a kérdést. Szerinte ez az egész csak „újabb megnyilvánulása annak, hogy a kormány mindent feláldoz, még a helyes oltási akcióját is veszélyezteti, csak hogy a látszata se alakuljon ki annak, hogy együttműködnek velünk. Egy csomó munkánk most kárba veszett. A Szent Kozma Egészségügyi Központ vezetése most újra tervezheti a lemondott rendeléseket, új tájékoztatókat kell készíteni, új időbeosztást kell kialakítani...
De egyet biztosan ígérhetek: ha kormány által szervezett Oltási Akcióhét nem lehet november 22-től a kerületben, akkor lesz önkormányzat által szervezett Józsefvárosi Oltási Hét az Auróra utcai rendelőintézetben, amelynek keretében (...) minden oltást igénylőt el fogunk látni vakcinával. És a rászoruló józsefvárosiak igényelhetik majd a 20 ezer forintos oltási támogatást!”

A kormány november 22-28. között hirdetett oltási akcióhetet, aki ekkor venné fel a vakcinát, annak nem kell sem előzetesen regisztrálnia, sem időpontot foglalnia.