Operatív törzs: A kaszinóknak is be kell zárniuk este 11-kor

Operatív törzs: A kaszinóknak is be kell zárniuk este 11-kor

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról reggel már beszámoltunk, az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Müller Cecília is azzal indította, hogy az elmúlt napon 1173 fővel nőtt a fertőzöttek száma. Az összes aktív beteg között viszont nagyon sokan vannak, akik vagy tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel vannak otthon. Az elmúlt nap tizennégyen hunytak el, akik 55 és 78 év közöttiek voltak. Fellelhetőek náluk azok a népbetegségek, amik jellemzőek az egész országra. A nem karbantartott betegségek, mint a magas vérnyomás és kóros elhízás is rizikótényezők lehetnek, ezekre különösen figyelni kell az országos tiszti főorvos szerint.

Az emelkedő fertőzés-számokból is látszik, hogy a tesztek száma ugyancsak nő, de a gyógyultaké szintén, 11 037 főt tartanak nyilván. Folyamatos, naprakész tájékoztatással rendelkeznek, dinamikus rendszerben működtetik most az adatáramlást, hogy minden időben tudják, mikor kell gyorsan és hatékonyan lépni. Hollandiában 344, Franciaországban 285, az Egyesült Királyságban 242 pozitív eset jut százezer lakosra, Magyarországon pedig 128 személy. A tiszti főorvos ezzel vélhetően arra akart utalni, hogy nem nálunk a legrosszabb a helyzet, más országokban jóval több a fertőzött.

Ezután a helyes maszkhasználatra hívta fel a figyelmet Müller, hangsúlyozva, hogy az orrot is el kell takarni, mert a fertőzés lélegzéssel is terjedhet. Óriási felelősség hárul szerinte mindenkire. Az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot, sokkal egyszerűbb és gyorsabb így a mintavétel kérése Müller Cecília szerint. A rendszer önálló oldalon működik, a háziorvosok már értesültek róla. A tiszti főorvos arra kérte őket, hogy ezt használják.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt fejtegette, hogy reggel 7-től megnyílt a ceredi határátkelőhely, ami naponta két idősávban használható. Összesen öt határátkelőhely biztosított még Nógrád megyében. Szombaton léptek hatályba a játékkaszinók és kártyatermek nyitvatartására vonatkozó eltérő szabályok. Este 11 után itt is tilos tartózkodni azoknak, akik nem dolgozók. A hétvégén mindössze egy esetben tapasztalták csak a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegését.

Valóban elfogyott a kórházakban a remdesivir gyógyszer? Müller örömmel közölte, hogy rendelkezésre áll, sőt, hazai gyártótól is tudnak beszerezni ilyet. A Richter készítette el, nekik Müller külön köszönetet is mondott. Egyébként a Magyar Nemzet néven megjelenő napilap kérdezett rá erre, hivatkozva Sváby Andrásra, aki az Atv-n állítólag azt mondta, hogy elfogyott a remdesivir.

Jelenleg 45 intézményben van pozitív koronavírus-fertőzött, de sokan közülük tünetmentesek, szűrések alkalmával derült ki a dolog. 542 fő pozitív a kicsivel több, mint ötezer lakóból. Bekerült az otthonokba a koronavírus, viszont jellemzően alacsony számú pozitivitásról van szó Müller szerint. Harmincöten hunytak el a második hullám alatt ilyen intézményekben.

A rendőrség szeptember 21. óta 1140 intézkedést folytatott maszkhasználati szabályok megszegése miatt, 413 esetben tömegközelekedésen; 975 személlyel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, 69 személlyel szemben pedig bírságot szabtak ki. Ezt az Inforádió kérdésére válaszolta Kiss Róbert.

Miért emelkedik ilyen gyorsan a kórházban ápoltak száma? Müller kifejtette, a második hullám kezdetén elsősorban a fiatal korosztályban volt jelen a fertőzés, majd ők átadták az egyre idősödő korosztálynak. A növekvő esetszám pedig maga után vonja, hogy egyre többen kerülnek kórházba.